Saksan ulkoministeri neuvottelee Kiovassa ja Moskovassa – Moskova: Läpimurtoa ei tulossa

Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier selvittää, onko G20-maiden kokouksessa Australiassa käydyillä keskusteluilla mitään vaikutusta Venäjän politiikkaan. Lähentymistä ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

Ukraina
Frank-Walter Steinmeier.
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier käy parhaillaan neuvotteluja kriisin osapuolten kanssa.Sergei Chirikov / EPA

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier matkustaa tänään tiistaina Ukrainan ja Venäjän pääkaupunkeihin. Hän sanoo tunnustelevansa mahdollisuuksia edistää Itä-Ukrainan konfliktin sovittelua.

Viime viikonloppuna G20-maiden kokouksessa Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tiiviisti eri länsijohtajien, mm. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Steinmeier sanoo haluavansa saada tietää, ovatko keskustelut parantaneet mahdollisuuksia tulitauon tehostamiseksi Itä-Ukrainassa.

Kiovassa Steinmeier piti tiedotustilaisuuden Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin kanssa. Steinmeier totesi olevansa huolissaan jatkuvista taisteluista hallituksen joukkojen ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä, jotka uhkaavat romuttaa Valko-Venäjällä syyskuussa solmitus tulitauon.

Jatsenjuk syytti kapinallisia ja Venäjää rauhansopimuksen rikkomisesta.

– Venäjän olisi tehtävä se, mihin se on sitoutunut ja mitä se on koko maailmalle luvannut, Jatsenjuk sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei ennen Steinmeierin tapaamista uskonut, että neuvotteluilla olisi juurikaan vaikutusta Venäjän Ukrainan-politiikkaan. Kyseessä on työvierailu. Läpimurtoa ei ole näköpiirissä, hän arvioi.

Minskissä toimittajille puhunut Lavrov totesi, ettei Venäjä aio anella länttä lopettamaan Venäjään kohdistetut talouspakotteet.

– Me emme etsi vastakkainasettelua suhteissamme EU:n kanssa, mutta teemme eurooppalaisille kumppaneillemme selväksi, etteivät pakotteet ole tie mihinkään, hän sanoi.

Lähteet: Reuters, AP