Luonnossa liikkujat kaipaavat parempia opasteita

Metsässä reippailusta on tullut yhä suositumpaa. Etelä-Suomeen onkin syntynyt tukku uusi reittejä. Lähimetsä on monelle edelleen se mieluisin luontokohde.

Kotimaa
Klassarinkierroksen kyltti maastossa
Klassarinkierros on merkitty maastoon violetilla salmiakkikuviolla.Yle

Metsä on suomalaisen kirkko ja monelle myös toinen koti. Viime vuosien luntoinnostus näkyy muun muassa siten, että nelivuotinen Outdoors Finland hanke on synnyttänyt kymmeniä reittioppaita ja karttoja luontoihmisille. Hanke on poikinut Etelä-Suomeen yli sata pyöräily-, vaellus- ja melontareittiä.

Metlan tekemän tutkimuksen mukaan metsään mennään mieluiten suoraan kotiovelta.

–Ihmiset haluavat liikkua opastetuilla ja turvallisen tuntuisilla reiteillä, missä ihmiset tietävät mihin reitti vie ja kuinka pitkä se on, sanoo Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Tällä hetkellä reittien merkintä on kirjava. Reiteistä saattaa olla tietoa kunnan nettisivulla, tai sitten ei. Rautiaisen mukaan yksi yhteinen nettisivu olisi enemmän kuin tarpeen.

Vaikka Uudellamaalla on upea luonto, mutta se edelleen melko huonosti hyödynnetty esimerkiksi matkailussa.

–Hiljaisuus, marjat ja sienet voisivat olla matkailuvaltti. Jokamiehenoikeus on ulkomaalaisille ihan käsittämätön juttu, Rautiainen sanoo.

Unohdetut reitit

Vaiikka yhä usempi uusmaalainen tallaakin polkuja, on maakunnassa paljon unohdettuja reittejä. Suomen Latu saa tasaisesti palautetta reittien ylläpidosta.

–Meillä kulkee paljon reittejä, jotka ovat olleet ehkä aikanaan hyvässä paikassa ja niillä on ollut käyttöä, mutta ei enää. Reittejä tuskin enää erottaa luonnossa, mutta ne on edelleen merkitty karttoihin, Rautiainen valottaa.

Talvella reiteillä on usein ladut. Vaikka hiihtoinnostus on kova etelässäkin, olisi Rautiaisen mielestä hyvä jos myös jalan liikkuville olisi omia polkuja.

–Kaikki eivät halua hiihtää. Ihan vaan moottorikelkalla tampattu reitti riittää. Uskon, että silloin myös ladulla kävely vähenisi, Rautiainen sanoo.