Jyväskyläläinen kustantaja kisaa Tieto-Finlandiasta – valinta tänään

Tietokirjallisuuden Tieto-Finlandia -palkinto jaetaan tänään. Mukana kilvassa on myös jyväskyläläisen Atenan julkaisema Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan teos Usko, toivo ja raskaus.

Tieto-Finlandia-palkinto
Aila Ruoho ja Vuokko Ilola: Usko, toivo ja raskaus -kirjan kansi
Atena kustannus Oy

Ruohon ja Vuokkolan Usko, toivo ja raskaus kertoo naisen osasta vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä. Liikkeen ehdoton ehkäisykielto sanoo, että pillereitä ei saa syödä tai varmoja päiviä laskea.

Ehkäisykielto koskee niitäkin, joilla on jo esimerkiksi 15 lasta ja jotka ovat uupumuksen vuoksi sairaalahoidossa. Samoin kuin niitä, joilta on otettu lapsia huostaan, koska vanhemmat eivät jaksa hoitaa kaikkia.

Atenan mukaan Usko, toivo ja rakkaus -kirjassa äänensä saavat kuuluviin liikkeen pahoinvoivat jäsenet, jotka eivät voi kertoa tunteistaan ja kokemuksistaan yhteisön sisällä.

Atenan teoksia on ennenkin ollut Tieto-Finlandia -ehdokkaina. Tieto-Finlandian ovat yhtiön kirjoista saaneet tällä vuosituhannella Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut ja Sami Kosken, Mika Rissasen ja Juha Tahvanaisen Antiikin urheilu. Vuonna 1996 Tieto-Finlandian sai Atenan kustantama Pekka Kivikkään teos Kalliomaalaukset - muinainen kuva-arkistomme.