Valo tuo teatterin lasten luo

Lastenteatteritapahtuma Valo tuo Pohjois-Karjalaan teatteria ja kulttuurin työpajoja. Reilun viikon mittaisen tapahtuman aikana nähdään muun muassa vauvateatteria, pöytänukketeatteria ja sirkusta.

teatteritaide
Jaana Palve-Karppanen ja nuket Joensuun Pakkahuoneella.
Yle

Lastenteatteritapahtuma Valo on täydessä vauhdissa. Yksi seitsemättä kertaa järjestettävän tapahtuman tärkeimmistä näyttämöistä on Joensuun Pakkahuoneella. Gävlenlinnan päiväkodin lapset saapuivat seuraamaan Satuteatteri Punahilkan esitystä Hyppivä Prinsessa. Esityksen alkua odottelevat pojat vakuuttivat, että tuleva esitys ei heitä jännitä. Sen sisältö kuitenkin pohditutti.

– Siinä ehkä hypitään, Eeli arvelee.

– Temppuja tehdään, nuket esittelee jotakin, Miko odottaa.

Elokuva Turboetana oli hiljan tehnyt suuren vaikutuksen Mikoon. Nyt pojat näkevät toisenlaisen esityksen, puoli tuntia kestävän pöytänukkenäytelmän.

Jaana Palve-Karppanen liikuttelee nukkeja, pöydälle aseteltujen lavasteiden lomassa. Aki Hietala virittää tunnelmaa loihtien erilaisia ääniä haitarilla. Välillä nuket lentävät ja Palve-Karppanen laulaa sekä tanssii. Yleisö seuraa välillä jännittyneenä, välillä kovaa ääneen nauraen.

– Hyvältä näyttää. Kuninkaasta tykkään, Oiva kertoo esityksen aikana.

Kun esitys on ohi, lapset voivat vielä vilkaista nukkeja ja purkaa kokemuksiaan. Neela piti näkemästään.

– Tapahtui hassuja juttuja. Se nauratti kun noita teki hää-hää-hää, Neela kertoo ja huitoo.

Neela kertoo olleensa ensimmäistä kertaa nukketeatterissa. Hän huomasi, että näytelmän hahmot välittivät paljon tunteita.

– Rakastuneita ja jännittäviä, Neela kuvailee.

Työpajat takana, teatteriesityksiä edessä

Reilun viikon kestävän Valon työpajoissa on jo esimerkiksi opiskeltu sirkusta Ilomantsissa ja sanataidetta Kontiolahdella. Edessä on muun muassa lukuisia teatteriesityksiä Joensuussa ja yksi Juuassa.

Pakkahuoneella esiintyvät muun muassa Teatteri Vunukka, Outokummun teatteri ja tapahtuman järjestävä Satuteatteri Punahilkka.

Tapahtumaa tukevat Joensuun seutukirjasto, Taiteen keskustoimikunnan Joensuun toimipiste ja Joensuun Kaupunginteatteri.