Näitkö lintulaudallasi pähkinänakkelin? Siihen on tänä talvena hyvät mahdollisuudet

Pähkinänakkeli saattaa olla monelle lintujen ruokintapaikkoja tarkkaileville vielä outo näky, mutta tänä syksynä ja talvena laji todennäköisesti vierailee usealla kotipihalla. Muutaman vuoden välein nakkelit vaeltavat sankoin joukoin pohjolan ruokintapaikoille ja havaintojen mukaan nyt on sellainen vuosi.

luonto
pähkinänakkeleita
Johanna Lakka

Kotipihojen ruokintapaikoilla kannattaa olla silmä tarkkana, sillä tänä syksynä ja talvena pähkinänakkelit ovat vaeltaneet runsain joukoin Suomeen. Laji on melko helppo tunnistaa muun muassa mustasta kasvonaamiostaan. Joukkovaelluksia on tällä lajilla muutaman vuoden välein.

– On ollut sellaisia merkkejä ihan selvästi, että nyt on lähdetty vaeltamaan pesimäalueilta Suomen kamaralle. Niitä on näkynyt selvästi tavallista enemmän piharuokinnallakin, vahvistaa Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen aluevastaava Jouni Kannonlahti.

Suomi on Euroopassa harvinaisuus siinä, ettei pähkinänakkeli juurikaan pesi täällä. Pesinnöistä on tehty vain yksittäisiä havaintoja. Suomessa tavataan kuitenkin vaelluksillaan kahta eri rotua, eteläisempää europaea-rotua ja asiatica-rotua, joka vaeltaa Suomeen Venäjältä.

– Nyt on ilmeisesti enemmän ollut liikkeellä tätä Siperiasta vaeltavaa asiatica-rotua, Kannonlahti sanoo.

Paras houkutin rouhittu pähkinä

Pähkinänakkeli vierailee mielellään kotipihojen ruokintapaikoilla. Sille kelpaavat kaikki siemenet auringonkukansiemenistä lähtien, mutta kuten nimikin antaa viitteitä, parhaiten sille maistuu pähkinä.

– Kyllä parhaiten tuntuu kelpaavan murskattu pähkinä. Se on varma magneetti, jos haluaa nakkelin omalle ruokinnalleen, Kannonlahti neuvoo.

Lintutieteelliset yhdistykset ovat kiinnostuneita pähkinänakkelihavainnoista, sillä Suomi on lajin esiintymisessä poikkeuksellinen.

– Olemme siinä mielessä erityisasemassa, että Suomi on ilmeisesti ainut Euroopan maa, jossa pähkinänakkeli ei pääsääntöisesti pesi. Sen takia niiden vaellusten voimakkuus on kiinnostava luonnonilmiö.

Vaikka vaelluksella lajin edustajia nähdään tänä syksynä runsaasti, ei se nykytiedon mukaan ole yleistymässä Suomessa pesimälajina.

– Ainakaan lintuatlaksen perusteella määrät eivät ole kasvaneet. 70–80-lukujen atlaksissa Suomesta on vain neljä varmistettua pesintää ja tässä uusimmassa 2006–2010 lintuatlaksessa on viisi varmaa pesintää. Sen mukaan ei ainakana ole viitteitä, että laji olisi hivuttautunut sään lämpenemisen mukana ylemmäs, Jouni Kannonlahti toteaa.