Hyppää sisältöön

Tieto-Finlandia Mirkka Lappalaiselle

Vuoden 2014 Tieto-Finlandia-palkinto on myönnetty Mirkka Lappalaiselle teoksesta Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632. Palkinnosta päätti dosentti Heikki Hellman.

Mirkka Lappalainen Tieto-Finlandia-palkinnon jakotilaisuudessa
Mirkka Lappalaisen Pohjolan leijon sai vuoden 2014 Tieto-Finlandian

Filosofian tohtori, dosentti Mirkka Lappalaisen kirja Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632 on saanut Tieto-Finlandia-palkinnon. Teos kertoo uskonsoturina tunnetun kuninkaan valtakauden vaikutuksista Suomeen.

Palkinnon saajan valitsi dosentti Heikki Hellman kuudesta ehdokasteoksesta.

– Olen ollut etuoikeutetussa asemassa. Olen saanut lukea kuusi valintaraadin hyvin perustein valitsemaa erinomaista tietokirjaa. Tehtävä on ollut mieluisa ja avartava. Luin kirjat yhteen menoon, yksi toisensa jälkeen, kuuden päivän aikana, Hellman toteaa.

Pohjolan leijona on kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokas tietokirja

Heikki Hellman

Heikki Hellmanin mielestä Tieto-Finlandian voittaja Mirkka Lappalainen on onnistunut kirjoittamaan 1600-luvun alkuvuosista tenhoavan lukuelämyksen, joka vasta täydellisesti Tieto-Finlandian sääntöjen vaatimuksiin.

Pohjolan leijona on kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokas tietokirja. Tekijä käyttää erinomaisen taitavasti sekä aiempaa kirjallisuutta että lukuisia niin alkuperäis- kuin painettuja lähteitä. Elämän makua tuovat esimerkiksi valituskäräjien monet herkulliset tapaukset.

Heikki Hellmanin mukaan kyse on enemmästä kuin hyvästä tarinasta.

Pohjolan leijona on tietokirja, joka imaisee mukaansa ja auttaa ymmärtämään, mistä olemme tulleet ja keitä olemme.

Heikki Hellman

– _Pohjolan leijona _on tietokirja, joka imaisee mukaansa ja auttaa ymmärtämään, mistä olemme tulleet ja keitä olemme, Hellman toteaa valintaperusteluissaan.

Tieto-Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkinto on myönnetty vuodesta 1989 lähtien ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle.

Lappalainen palkittu useita kertoja

Mirkka Lappalainen (s.1975) on aikaisemminkin palkittu kirjoittamistaan tietokirjoista.

Lappalaisen esseekokoelma Maailman painavin raha sai Vuoden tiedekirja -palkinnon vuonna 2007. Kirja Susimessu on valittu Vuoden historiateokseksi, minkä lisäksi Mirkka Lappalainen on saanut siitä Laura Jäntin palkinnon. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hän sai vuonna 2013.