Joensuun Rekivaaran koululaiset etsivät rytmiä kaupunginorkesterin lyömäsoittajan johdolla

Joensuun Rekivaaran koulun lasten silmät loistavat, suut nauravat ja kädet iskevät tahtia. Menossa on poikkeuksellisen vauhdikas musiikkihetki, jota vetää Joensuun kaupunginorkesterin lyömäsoittaja Hannu Porkka. Kouluja kiertää syksyn aikana kymmenen kaupunginorkesterin soittajaa viemässä musiikin lähelle lapsia.

lyömäsoittimet
Lapsia soittamassa lyömäsoittajia, lyömäsoittaja Hannu Porkka
Joensuun kaupunginorkesterin lyömäsoittaja Hannu Porkka musisoi Rekivaaran koululaisten kanssa. Yle / Tarja Laitinen

Joensuun Rekivaaran koulun musiikkiluokassa on aluksi hiljaista. Sitten lyömäsoittaja Hannu Porkka Joensuun kaupunginorkesterista paukuttaa rumpuun tahtia. Kehotuksesta eka- ja tokaluokkalaiset tulevat mukaan lyömällä käsiä yhteen. Pian löytyy myös soittimia, helistimiä, syömäpuikkoja. Improvisaatio on valmis.

– En suunnitellut sitä ollenkaan, aloin vain tehdä ja päässä naksahti, että noi on saatava mukaan, tuumii itse maestro Hannu Porkka.

Aloin vain tehdä ja päässä naksahti, että noi on saatava mukaan.

Hannu Porkka

Konsertti- ja rockyleisölle pitkään esiintynyt Porkka ilmiselvästi nauttii koululuokan estradista. Lyömäsoittajan työ lavalla on paljon odottamista, ja esitystilanteet toistuvat illasta iltaan pitkälti samanlaisina. Luokassa vastassa on arvaamaton kuulijakunta.

– Spontaani toiminta on hienointa, varsinkin näiden spontaanien ihmisten kanssa, joilla ei tosiaan ole mitään ennakkoluuloja niin kuin aikuisilla, jatkaa Hannu Porkka.

"Rummut ovat sitten aina lattialla"

Virallisesti kyse on Kulttuurin virta - nimisestä kehittämistyöstä, jossa muun muassa musiikki, kirjasto ja museot tuodaan lähelle lapsia ja toisaalta myös lähelle vanhuksia. Joensuun kaupunginorkesterin kymmenen soittajaa kiertävät virran myötä kouluissa tokaluokkalaisten luona, ja musiikin viesti tavoittaa syksyn aikana noin 800 lasta.

Ja kivaa on, joskin esimerkiksi juuri rytmissä pysyminen on haasteellista.

– Vähäsen oli, kun tuli noita omia rytmejä, koska miekin olen välillä soittanut noita rumpuja, analysoi tokaluokkalainen Otto.

Sellon soittoa harrastavalle ekaluokkalaiselle Leilalle oman soittimen ero rumpuun kävi harvinaisen selväksi.

– Sello nojaa aina minuun, ja rummut ovat sitten aina lattialla, selventää nuori muusikon alku.

Lapset osaavat kysyä sekä olennaisia, että vieläkin olennaisempia kysymyksiä

Hannu Porkka

Tämä luokka ja lyömäsoittaja Hannu Porkka tapaavat vielä toisenkin kerran. Muusikko on valmis kohtaamaan kiperiäkin lasten kysymyksiä.

– Lapset osaavat kysyä sekä olennaisia, että vieläkin olennaisempia kysymyksiä. Kiperin kysymys on ollut se, miten vanha olet. En kerro, naurahtaa Hannu Porkka.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus