1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Keskustan ehdokasasettelu välttää edellisen kerran karikot Peräpohjolassa

Keskustan Peräpohjolan piiri on petrannut eduskuntavaalien ehdokasasetteluaan neljän vuoden takaisesta. Tällä kertaa kaikki ehdokkaat ovat eri kunnista eikä heillä ole samaa ammattia. Keskustan tavoitteena on saada Lapista läpi neljä edustajaa ja Peräpohjolasta tavoitellaan kahden ehdokkaan läpimenoa.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Keskusta on saanut isoista puolueista ensimmäisenä ensi kevään eduskuntavaalien ehdokaslistan valmiiksi. Listalla on kuusi ehdokasta Peräpohjolasta ja kahdeksan Lapin piirin alueelta. Edelliset vaalit menivät Meri-Lapin osalta penkin alle, koska yksikään ehdokas ei mennyt alueelta läpi. Heikko tulos johtui pitkälti ehdokasasettelusta, jossa samankaltaiset ehdokkaat söivät toistensa ääniä.

– Tällä kertaa kaikki Meri-Lapin ehdokkaat ovat eri kunnista. Lisäksi ehdokkaiden ammattijakauma on aivan erilainen. Saman kunnan tai ammattikunnan sisältä tuleva kilpailu poistuu, mitä oli viime vaaleissa. Tälllä tavalla uskomme, että viime vaaleissa tulleet lapsukset pystytään välttämään, sanoo Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Pekka Pelttari.

Vuoden 2011 vaaleissa torniolainen Katri Kulmuni jäi vajaan 300 äänen päähän kansanedustajan paikasta. Keskustalla oli ehdolla kaksi torniolaista naista. Torniolainen Outi Keinänen sai 1 480 ääntä. Samoja ammattikuntia edustivat Tervolan ja Keminmaan kunnanjohtajat Mika Simoska ja Tommi Lepojärvi, joiden yhteinen potti olisi riittänyt läpimenoon.

Taistelupari Kulmuni ja Ansala

Koko vaalipiirin tasolla Kulmuni kohtaa kuitenkin jälleen toisen nuoren naisen eli rovaniemeläisen Liisa Ansalan. Viime eduskuntavaaleissa Kulmuni voitti Ansalan äänin 3 339 - 1 870.

Kaksikko otti toisistaan mittaa myös viime kesänä Keskustan varapuheenjohtajavaalissa. Kulmuni jäi kisassa neljänneksi, kun varapuheenjohtajia valittiin kolme. Puheenjohtajapaikka jäi noin sadan äänen päähän. Kulmuni sai 543 ja Ansala 311 ääntä.

Pelttari ei usko että nuoret naiset syövät kevään eduskuntavaaleissa toistensa ääniä.

– Se on enemmän positiivinen kuin negatiivinen voimavara. Se kannustaa nuoria liikkeellle koko Lapin alueella. Nuoret pystyvät omalta osaltaan viestimään, tuleeko molemmista vai toisesta kansanedustaja tässä tilanteessa.

Lapista haetaan lisäpaikkaa

Keskustalla on tällä hetkellä kolme kansanedustajaa Lapista. Heistä kaksi on Lapin piirin alueelta. Peräpohjolasta kansaa edustaa Simo Rundgren Kolarista. Puolueen tavoitteena on saada Lapista läpi neljä ehdokasta ja kaksi heistä Peräpohjolasta.

Meri-Lapin kannalta ääniä on saatava juuri merilappilaisille ehdokkaille. Pelttari uskoo, että alueen äänestäjiltä löytyy revanssihenkeä.

– On eletty neljä vuotta siinä tilanteessa, että Meri-Lapissa ei ole ollut omaa vaaleissa valittua kansanedustajaa. Alueen ihmisillä on varmasti nälkää siihen, että omat ehdokkaat pitää saada läpi. Vuosien varrella on selvästi ollut aistittavissa, että on pienen revanssihengen paikka.

Edellisissä vaaleissa keskusta kärsi Lapissa rökäletappion, kun ääniä tuli vain noin 32 000. Vuonna 2007 keskusta sai Lapista lähes 42 000 ääntä. Tällä hetkellä puolue porskuttaa nosteessa ja gallup-ykkösenä. Pelttari pitääkin lisäpaikkaa mahdollisena, vaikka se vaatii melkoisen äänivyöryn.

– Lapissa kynnys liikkuu noin 11 500 äänen pinnassa. Jos sen kertoo neljällä, niin ollaan noin 46 000 äänessä. Se tarkoittaa, että viime vaaleihin nähden pitää tulla noin 14 000 ääntä lisää, jotta neljäs paikka saataisiin. Normaaleissa vaaleissa äänimäärämme on ollut 42 000 -  44 000. Tässä tilanteessa, jos kannatuksen kehitys pysyy myönteisenä, neljäs paikka on täysin realistinen, Pelttari sanoo.

Ehdokkaita 11 kunnasta

Peräpohjolasta keskustan listalta ovat ehdolla Paavo Väyrynen Keminmaasta, Simo Rundgren Kolarista, Katri Kulmuni Torniosta, Mikko Kärnä Enontekiöltä, Sauli Martimo Simosta ja Anni Miettunen Kemistä.

Lapin piirin alueelta kansanedustajan pestiä tavoittelevat Liisa Ansala, Markus Lohi, Merja Mäntyniemi ja Heli Viiri Rovaniemeltä sekä Timo Kurula Kittilästä, Eeva-Maria Maijala Savukoskelta, Petteri Salmijärvi Sallasta ja Janne Seurujärvi Inarista.