LNG-terminaalikisa ratkaisematta – Inkoo ja Porvoo yhä vaihtoehtoina

Inkoo ja Porvoo ovat yhä molemmat mahdollisia LNG-terminaalin sijoituspaikkoja. Suomi ja Viro pääsivät eilen sopuun nesteytetyn maakaasun terminaalin sekä kaasuputken rakentamisesta. Vaikka maiden välisen maakaasuputken pää on Suomessa tulossa Inkooseen, ei se sido terminaalin sijaintia, joka kaasuyhtiön mukaan on yhä suunnittelupöydällä. Auki ovat myös hankkeen aikataulu ja rahoitus.

Kotimaa
Kartta LNG-terminaaleista sekä Viron ja Suomen välisestä maakaasuputkesta.
Suomeen rakennettavan LNG-terminaalin sijainti on vielä suunnittelupöydällä. Vaihtoehtoina on esitetty sekä Inkoota että Porvoota.Yle

Pääministeritapaamisessa hymyt olivat herkässä, kun pitkään veivatusta LNG-terminaalipäätöksestä syntyi maanantaina sopu Suomen ja Viron välillä. Kaasuterminaalit sekä maiden välinen siirtoputki halutaan valmiiksi niin nopeasti kuin mahdollista.

Maakaasuputki voisi valmistua vuosikymmenen loppuun mennessä, mutta terminaalin osalta kaasuyhtiö Gasumissa hanke on vielä suunnittelupöydällä.

- Lopulliseen päätökseen vaikuttaa ehdottomasti se, että miten markkina on kehittynyt, mikä on investoinnin kokoluokka sekä millaisille asiakaskunnille se tulee ja miten lähellä se on putkiverkostoa, kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen listaa.

Terminaalia havittelevat yhä Porvoo ja Inkoo

Se, että Suomen ja Viron välisen maakaasuputken pään on tarkoitus pulpahtaa pintaan Uudellamaalla Inkoon rannikolla, ei sido terminaalin sijoituspaikkaa. Gasumin mukaan myös Porvoo on edelleen vaihtoehtona. Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz sanoo, että Porvoossa Gazumin tontti on kaavoituksen alla.

- Porvoo pyrkii tietenkin toimimaan tässä hankkeessa mahdollistajana. Teemme kaikkemme mikäli Gasumin näkökulmasta on järkevää tuoda terminaali Porvooseen niin me mahdollistamme sen.

Inkoossa kaavoitus on jo hoidettu ja terminaalia odotetaan innolla, kertoo kunnanjohtaja Jarl Boström.

Etelä-Suomi tarvitsee joka tapauksessa terminaalin, se on selvä.

Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum

- Tämä ei ole vain Inkoon asia, vaan koko seudun asia. Länsi-Uusimaa tarvitsee nyt jotain. Työllisyyden kannalta meille on erittäin tärkeää, että hanke toteutuisi ja tulisi Inkooseen.

Myöskään investoinnin koko, EU-tuen suuruus tai valtion kirstusta kilahtava osuus eivät ole vielä selvillä.

- Etelä-Suomi tarvitsee joka tapauksessa terminaalin, se on selvä. Tarvitsemme terminaalin, joka tuo nesteytetyn maakaasun tämän alueen merenkululle ja liikenteelle sekä vaihtoehtoisen hankintalähteen aikanaan putkikaasulle, kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen sanoo.