Ihmisoikeusjärjestö tuomitsee Indonesian naispoliiseille tekemät ”neitsyystestit”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tuomitsee Indonesian poliisin naishakijoille tekemät neitsyystestit. Testin läpäiseminen on käytännössä vaatimus naishakijan hyväksymiselle.

Ulkomaat
Anonyymi nainen.
Human Rights Watchin haastattelema "Siti" sanoi, että eräs hänen ystävänsä pyörtyi jouduttuaan testiin.Human Rights Watch

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tuomitsee maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa Indonesian poliisin naishakijoille tekemät pakolliset neitsyystestit. Järjestö kutsuu testejä syrjiviksi ja alentaviksi.

Järjestö haastatteli useita testiin joutuneita naispoliiseja ja -poliisikokelaita kuudessa indonesialaisessa kaupungissa. Kaksi haastatelluista oli joutunut testiin vuonna 2014.

Kaikki hakijat kuvailivat testiä kivuliaaksi ja traumaattiseksi. Naispoliisit ovat vaatineet korkea-arvoisia poliisiviranomaisia lakkauttamaan testit, ja nämä ovat toisinaan todenneet, että käytäntö olisi lakkautettu. HRW:n mukaan testi on kuitenkin listattu vaatimuksena naiskokelaille poliisin virallisilla sivuilla.

– Testi on päällekäyvä ja loukkaava, eikä se määrittele millään tavoin hakijan kelpoisuutta poliisiksi, Human Rights Watchin naisten oikeuksien apulaisjohtaja Nisha Varia sanoo.

– Poliisihallinnon tulisi lakkauttaa testin käyttäminen välittömästi.

HRW:n mukaan testi suoritetaan hakijoille näiden lääkärintarkastuksen yhteydessä. Poliisin virallinen ohjesääntö terveystarkastuksesta ei suoraan mainitse testiä, mutta Human Rights Watchin haastattelemien naispoliisien mukaan testi on ollut käytäntönä jo pitkään.

Järjestön mukaan testi tehdään niin sanottuna ”kahden sormen testinä”.

Human Rights Watchin naisten oikeuksien apulaisjohtaja Nisha Varia.
Human Rights Watchin naisten oikeuksien apulaisjohtaja Nisha Varia.Human Rights Watch

– Testi on täysin epätieteellinen ja sen toimivuus millään tavalla on kokonaan kiistetty. Se on hyvin nöyryyttävä ja on silkkaa syrjintää naisia kohtaan, Varia sanoi.

Myöskään naimisissa olevia naishakijoita ei hyväksytä.

Kirjoja ja videoita testeistä

HRW kertoo erään kansalaisjärjestön raportista, jossa tämä siteeraa erään korkean poliisiviranomaisen vuonna 2008 poliisiakatemialle Semarangissa lähettämää kirjettä. Kirjeessä poliisi painottaa tarvetta tutkia naishakijoiden neitsyys.

Monet korkeat poliisiviranomaiset ovat joko sanoneet, ettei testejä enää käytetä tai jättäneet vastaamatta naispoliisien tai kansalaisjärjestöjen vaatimuksiin niiden kieltämisestä.

Erään Human Rights Watchin haastatteleman eläkkeelle jääneen naispoliisin mukaan testejä tehtiin jo 1960-luvulla. Indonesialaisen kansalaisjärjestön johtaja Yefri Heriyani sanoi HRW:lle, että hän on puhunut runsaan kymmenen vuoden aikana useille naiskokelaille, jotka ovat joutuneet testiin.

– Kaikki haastattelemani naiskokelaat sanovat olevansa traumatisoituneita testistä, mutta poliisivoimat ei tee mitään auttaakseen naisia selviytymään. Testit vaikuttavat heihin pitkään. Monet syyttävät itseään siitä, että suostuivat testiin, Heriyani sanoi.

Indonesiassa on julkaistu paljon kirjoja ja videoita, kuinka hakijat voivat läpäistä testin. Eräs bloggari kertoo aihetta käsittelevässä kirjassaan, miten naiset voivat varmistaa testin läpäisyn, ja miten heidän tulisi vastata, jos he "eivät läpäise" testiä.

"Yksi ystävistäni pyörtyi testin aikana"

Human Rights Watch haastatteli useita naispoliiseja tai poliisiksi hakeneita, jotka olivat joutuneet testiin. Haastateltujen oikeita nimiä tai kasvoja ei julkistettu.

Vuonna 2013 poliisiksi hakenut ”Wina” kertoi HRW:lle, että hän oli shokissa kuultuaan testistä.

– Terveystarkastus oli osa hakuprosessia. Meille kerrottiin, että terveystarkastukseen kuului myös ”sisäpuolemme tarkistaminen”, ”Wina” kertoi HRW:lle lokakuussa 2014.

– Olin tyrmistynyt, kun kävi ilmi, että se tarkoitti neitsyystestiä.

Selin oleva nainen.
Poliisiksi hakenut "Wina" joutui käymään testissä vuonna 2013.Human Rights Watch

Toinen poliisikouluun hakenut nainen, ”Siti”, kertoi, että testi tehtiin muitten hakijoitten nähden.

– Meitä oli 20 hakijaa, ja meidän käskettiin mennä huoneeseen ja riisuutua kolmessa minuutissa. Sitten terveydenhoitajat tarkastivat silmämme, korvamme, hampaat, selkärangan ja muuta sellaista. Sen jälkeen meidät käskettiin kaksi kerrallaan toiseen huoneeseen, Siti kertoi HRW:lle tämän vuoden lokakuussa.

– Huoneessa meille tehtiin neitsyystesti kahdella sormella geeliä apuna käyttäen. Se sattui paljon, ja eräs ystävistäni jopa pyörtyi sen vuoksi. Huonetta ei ollut näköeristetty, joten kaikki muut hakijat näkivät, mitä tapahtui. Tunsin itseni nöyryytetyksi.

Eräälle hakijalle ja hänen ryhmälleen kerrottiin, että he voisivat jättää hakuprosessin kesken, jos he eivät haluaisi testiä tehtävän.

– Mutta suurin osa meistä oli nähnyt todella paljon vaivaa hakuprosessin muita osia varten. Tuntui, että en voisi kieltäytyä, koska sitten en myöskään pääsisi poliisiksi, 18-vuotias kertoi HRW:lle.

– Naislääkäri teki sitten ”kahden sormen testin” hakijoille.

Myös hän kertoi, että jotkut hakijoista pyörtyivät stressin vuoksi testin aikana.

"Haluatko prostituoitujen liittyvän poliisiin?"

Myös poliisiakatemian opettaja ja entinen naispoliisi tohtori Irawati Harsono sanoo, että testit pitäisi kieltää.

– Testi on syrjivä naisia kohtaan, koska naishakijoita kohdellaan täysin mieshakijoista poikkeavasti.

Harsonon mukaan hän yritti olla yhteydessä Indonesian poliisin johtoon 1980- ja 1990-luvuilla testien kieltämiseksi, mutta hänelle ei vastattu.

Samoin nykyään poliisiakatemiassa opettava korkea poliisiviranomainen tohtori Sri Rumiati kertoi, että vuonna 2010 tuolloinen poliisivoimien komentaja lupasi hänelle, että testeistä luovuttaisiin. HRW:n mukaan on kuitenkin hyvin vähän näyttöä, että poliisijohto olisi tehnyt juuri mitään testien lopettamiseksi.

Tohtori Rumiati osallistui vuonna 1997 myös parlamentaariseen kuulemiseen aiheesta. Parlamentti ei kuitenkaan suositellut testeistä luopumista.

Kun Rumiati yritti ottaa testien kieltämisen esille eräässä poliisikokelaiden rekrytointia käsitelleessä työryhmässä, hänen kollegansa vastustivat häntä ja kysyivät, halusiko tämä ”prostituoitujen liittyvän poliisivoimiin”.

Naispoliisi ohjaamassa liikennettä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa.
Naispoliisi ohjaamassa liikennettä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa lokakuussa 2014.Human Rights Watch

Indonesia haluaa lisää naispoliiseja palvelukseen

Indonesian poliisivoimat haluavat palkata lähivuosina huomattavasti lisää naispoliiseja. Tarkoituksena on nostaa naispoliisien määrä 14 000:stä 21 000:een tämän vuoden loppuun mennessä. Koko maan poliisivoimien vahvuus on yhteensä 400 000 poliisia.

– Nykyinen käytäntö lähinnä kuitenkin estää naisia ryhtymästä poliiseiksi. Tavoiteltu määrä nostaisi naispoliisien määrän poliisivoimista vain noin viiteen prosenttiin, mutta se olisi tärkeä ensimmäinen askel, Nisha Varia sanoi.

– Tavoitteen saavuttamiseksi ja naisten oikeuksien kunnioittamiseksi poliisivoimien pitäisi kieltää neitsyystestit ja pitää huolta, että kieltoa noudatetaan rekrytointipisteillä ympäri maan, Varia toteaa.

HRW muistuttaa, että testit ovat naisiin kohdistuvaa syrjintää ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, joka on useiden Indonesiankin ratifioimien ihmisoikeussopimusten vastaista.

Human Rights Watch on aiemmin dokumentoinut vastaavia neitsyystestejä useista muista maista, kuten Egyptistä, Intiasta ja Afganistanista.