Mikä on hyvä mobiilinettiyhteys? "Voi olla tyytyväinen, jos saa puolet liittymän maksiminopeudesta"

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner tuntee hyvin 4G-verkon signaalin vaihteluun liittyvät ongelmat. – Asiakas voi olla kohtuullisen tyytyväinen, jos saavuttaa puolet hankkimansa yhteyden maksiminopeudesta, Manner arvioi.

ilmiöt
Matkapuhelimen verkkoneusmittaus.
Petri Vironen / Yle

Aalto-yliopisto on kerännyt suomalaisten itse tekemien nettiyhteyksen mittaustuloksia parin vuoden ajan. Tuloksia on kertynyt lähes neljä miljoonaa kappaletta. Puolet niistä on laajakaistamittauksia ja toinen puoli mobiiliverkon mittauksia.

– 4G tuntuu olevan herkempi paikallisille vaihteluille. Esimerkiksi itse asun Helsingissä ja talon eteläpuolella saan 4G-yhteyden, mutta pohjoispuolella vain 3G:n, Manner sanoo.

Myös mittaustulokset kertovat samaa. Kadun toisella puolella voidaan kulkea kapeaa polkua pitkin, kun vastapäätä asuvaa naapuri huristelee moottoritietasoista mobiiliväylää pitkin.

– 4G-singaali on herkempi. Sisätiloihin voi olla vaikea saada hyvää peittoa. Mitä paksummat seinät ja mitä enemmän käytetään esimerkiksi energiaystävällistä lasia, sitä hankalampaa on, Jukka Manner arvioi.

Neljännen sukupolven vauhti on kuitenkin parantunut kuluvan vuoden aikana. Nettitututkan mittauksissa 4G-verkon keskinopeus on kasvanut edellisvuodesta 35 prosentilla 29 megabittiin sekunnissa. 3G-verkkojen keskivauhti on6,9 Mbit/s.

Keskimääräisen latausnopeuden grafiikka.
Lähde: Aalto-yliopiston nettitutkapalveluYle

Maaseudulla myös parannuksia

Monille haja-asutusalueen asukkaalle uusi verkko on tuonut mojovan yllätyksen. 4G-yhteys on paikka paikoin jopa kymmenkertaistanut yhteysnopeudet.

– Tähän on selkeä syy – maalla on vähemmän rakennuksia esteenä, Jukka Manner muistuttaa.

Operaattorit investoivat parhaillaan 4G-verkkoon lujaa vauhtia. Peittoaluetta laajennetaan, mutta myös entisille peittoalueille pystytetään lisää tukiasemia.

– Muutaman vuoden tämä investointitahti kestää. Jos signaalin voimakkaisiin vaihteluihin ei tule parannusta viidessä vuodessa, sitten voidaan katsoa, että on epäonnistuttu.

4G-yhteyksiä myydään paljon 50 ja 100 megabitin sekuntinopeudella. Operaattorit arvioivat vaihteluväliksi 5-80 tai 10-80 mbit/s.

– Sanoisin, että jos 50 megan liittymän haltija pääsee 25 megaan niin voi olla kohtuullisen tyytyväinen. 45 megan nopeustulos hymyilyttää sitten enemmän.