”En milloinkaan ole antanut lupaa kirjeideni avaamiseen” – Perussuomalaisten ex-puoluesihteerille tuomio viestintäsalaisuuden loukkaamisesta

Perussuomalaisten entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viestintäsalaisuuden loukkaamisesta 40 päiväsakkoon, kun hän avasi luvatta ja hävitti toiselle ihmiselle osoitetun kirjeen. Oikeudessa kirjeen saajaa kuultiin ns. pelkääjän kopista.

Kotimaa
Lakikirjat, laki, oikeus, oikeudenkäynti, laillisuus, lakitieto, Suomen laki
Antti Laakso / Yle

Oikeus korosti päätöksessään perusoikeuksien suojaan kuuluvan viestintäsalaisuuden loukkaamattomuutta. Helsingin käräjäoikeus katsoi, että perussuomalaisten entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik avasi naistyöntekijälle osoitetun henkilökohtaisen kirjeen. Sandvik ei naisen pyynnöistä huolimatta toimittanut kirjettä hänelle, vaan ilmeisesti tuhosi sen.

Oikeus katsoi, ettei nainen ollut antanut kirjeen avaamiseen lupaa, eivätkä puoluetoimiston käytännöt postin käsittelystä oikeuta kirjesalaisuuden loukkaamiseen. Sakkoja Sandvikin maksettavaksi kertyi 2 240 euroa.

Lisäksi hän joutuu maksamaan kirjeen kirjoittajalle korvauksia runsaat 400 euroa mm. yksityiselämää koskevasta loukkauksesta.

Kirjeen saaja pelkääjän kopissa

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti myös alkoi poikkeuksellisesti, kun toista asianomistajaa kuultiin näkymättömistä "pelkääjän aitiosta" ahdistuksen vuoksi.

Syytettynä olleen ex-puoluesihteeri Ossi Sandvikin asianajaja Kari Uoti vastusti kuulemista näkymättömistä, mutta käräjätuomari katsoi, että naisella oli tähän oikeus ahdistuksen ja mm. todistajien kohtaamispelon vuoksi.

Turkulaisen miehen lähettämän kirjeen avaaminen tapahtui kesällä 2012 ennen viime kunnallisvaaleja.

Turkulainen mies, joka ei ole perussuomalaisten jäsen, oli lähettänyt kirjeen puolueen työntekijälle. Kirje sisälsi henkilökohtaisen viestin sekä tietoja erään perussuomalaisiin kuuluvan turkulaisen luottamushenkilön rikostaustoista.

Mies oli lähettänyt asiasta toisen kirjeen myös silloiselle puoluesihteeri Ossi Sandvikille.

Sandvik selitti oikeudessa puolueen etätyöntekijälle osoitetun kirjeen avaamista mm. sillä, että puoluetoimistossa noudatetaan yleisesti käytäntöä, että poissaolijan viestin saa avata.

"Otin sakset ja kurkistin kuoreen"

Sandvik perusteli asiaa myös mm. kiireellä ja sillä, että hän katsoi viestistä vain osan.

– Otin sakset käteeni ja kurkistin kuoreen, joka oli samanlainen kuin itse saamani.

Sandvik ei muista, oliko kirje tämän jälkeen joutunut silppuriin vai roskakoriin. Sandvik kuvaili viestiä ilmiantokirjeeksi puolueen jäsenestä.

– Asia josta kerrottiin, oli jo puolueen johdon tiedossa, sanoi tuolloin kunnallisvaalivastuussa ollut puoluesihteeri Sandvik.

Oikeudessa kuultiin todistajana puoluetoimiston työntekijää, työmies Matti Putkosta. Putkonen sanoi, ettei ole nähnyt viestiä, mutta kuvaili kirjeen sisältöä kuitenkin "törkypostiksi".

Putkosen mukaan puoluetoimiston työntekijät ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa antavat luvan avata itselleen tulevat postit. Oikeus katsoi, että tämä sopimus ei oikeuta avaamaan naistyöntekijän postia, sillä hän ei ollut suostunut allekirjoittamaan sopimusta.

Lisäksi oikeus katsoi, että sopimus oli annettu perussuomalaisten puoluehallitukselle tiedoksi vasta kirjeen avaamisen tultua julkisuuteen.

Puolueen työmies Matti Putkonen jyrisi oikeudessa kirjeen lähettäjän mustamaalaavan jatkuvasti puolueen jäseniä ja luovan ilmapiiriä, että joukossa on rikollisia. Hänen, asianajaja Kari Uotin ja puoluetoimiston toisen työntekijän mukaan kirje oli "puoluetta likaavaa sontaa".

Kirjeen lähettäjä taas kertoi noudattaneensa puoluesihteerin julkisuudessa ollutta lausuntoa, jossa kehotettiin kertomaan ehdokkaiden mahdollisista rikoksista ennen vaaleja.