Venäjä ja Saksa: Ukrainaan saatava keskusteluyhteys

Venäjän ja Saksan ulkoministerit pitävät tärkeänä, että Ukrainan konfliktia pyritään ratkaisemaan Minskin rauhansopimuksen perusteelta.

Ukraina
Frank-Walter Steinmeier ja Sergei Lavrov.
Reuters-TV

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on keskustellut saksalainen virkaveljensä Frank-Walter Steinmeierin kanssa Moskovassa Ukrainan tilanteesta.

Lavrov totesi ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että osapuolten välille on luotava toimiva keskusteluyhteys ja myös taloudelliset suhteet. Yhteyksien luomisessa on otettava niin Ukrainassa kuin separatistialueilla käytyjen vaalien tulokset, Lavrov sanoi.

Steinmeierin mielestä syytä optimismiin ei tässä tilanteessa ole. Rauhan palauttaminen tulee vaatimaan paljon työtä. Eurooppa on hänen mielestään tienhaarassa.

– Meidän on tunnustettava, että 25 vuotta Berliinin muurin kaatumisen jälkeen näemme jälleen puhumattomuutta dialogin sijaan, sulkemista vaihtamisen sijaan ja vastakkainasettelua yhteistyön sijaan, Steinmeier puhui.

Lavrov ei ollut tilanteesta aivan yhtä pessimistinen. Ennen tapaamista hän totesi, ettei Ukrainan tilanteessa ole vielä ylitetty "pistettä, josta ei olisi paluuta".

Molemmat miehet pitivät tärkeänä, että rauhankehityksen perusta on Minskissä syyskuun alussa neuvoteltu rauhansopimus.

Steinmeier kävi aiemmin tiistaina Kiovassa, missä hän keskusteli Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin kanssa.

Lähteet: Itar-Tass, AFP, Reuters