Putin: Ruplan arvon lasku väistämätöntä

Vladimir Putinin mielestä Venäjän talouden ongelmakohdista on puhuttava avoimesti. Hänen mukaansa Venäjän talouden yksipuolisuus johtaa jatkossakin ruplan arvon heikkenemiseen.

talous
Venäjän presidentti Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir PutinVasili Maximov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on analysoinut maansa talouden tilaa. Putinin mukaan näyttää väistämättömältä, että ruplan arvo laskee entisestään.

Ruplan vaihtokurssi liittyy suoraan Venäjän talouden rakenteeseen, joka on Neuvostoliiton jäljiltä yksipuolinen. Liike-elämä on keskittynyt tuottavimmille sektoreille, kuten öljyn ja kaasun tuotantoon, metallurgiaan ja osittain myös petrokemialliseen teollisuuteen, Putin totesi.

Hänen mukaansa Venäjän johdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on Venäjän talouden rakenteen uudistaminen, mutta se vie runsaasti aikaa ja vaatii paljon pääomaa investointeihin.

– Öljyn hinnan lasku on saanut ruplan arvon putoamaan, Putin totesi.

– Kun otetaan huomioon talouden yksipuolinen luonne - ja meidän on puhuttava tästä suoraan - energian hinnan laskeminen asettaa painetta vaihtokurssille ja sen [ruplan] heikkeneminen jatkuu dollaria ja euroa vastaan. Tämä on vaistämätön asia, Putin arvioi.

Rupla on menettänyt tämän vuoden aikana arvostaan jo 45 prosenttia, sanoo venäläinen uutistoimisto Sputnik (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän keskuspankki teki viime viikolla päätöksen lopettaa ruplan arvon säännösteleminen ja antaa sen arvon määräytyä markkinoilla. Putin piti päätöstä oikeana. Putinin mielestä keskuspankin tekemät ruplan tukiostot hyödyttävät vain valuuttaspekulantteja.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset