EU-komission puheenjohtaja joutuu luottamusäänestykseen maansa verokikkailun takia

Jean-Claude Juncker laati Luxemburgin pääministerinä suuryrityksille erittäin suotuisat verolait. Vaikka hän on joutunut kovan arvostelun kohteeksi, voittanee hän luottamuslauseäänestyksen suurella todennäköisyydellä.

Ulkomaat
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude JunckerOliver Hoslet / EPA

EU:n komission tuore puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joutuu Euroopan parlamentin luottamuslauseäänestykseen.

EU-parlamentin euroskeptiset ryhmät ovat saaneet kokoon tarvittavat 76 allekirjoitusta luottamusäänestystä vaativan ponnen taakse. Äänestys tapahtunee ensi viikolla.

Juncker on joutunut kovaan arvosteluun sen jälkeen, kun alkukuusta tuli julki uutinen hänen kotimaansa Luxemburgin veropolitiikasta, jonka katsotaan sallivan kansainvälisille suuryrityksille lähestulkoon verovapaan kohtelun. Juncker itse oli laatimassa Luxemburgin verokäytäntöjä pääministerikaudellaan.

Luottamuslauseponnen ensimmäinen allekirjoittaja on Italian populistisen Viiden tähden liikkeen edustaja Marco Zinni. Italialaispuolueen lisäksi Junckerin eroa vaatii mm. Britannian eurovastainen Ukip-puolue.

– On sietämätöntä, että henkilö, joka on vastuussa niin aggressiivisesta veronvälttämispolitiikasta, voisi toimia Euroopan unionin komission puheenjohtajana, ponsitekstissä sanotaan.

Arvostelusta huolimatta Junckerin katsotaan lähes varmasti voittavan luottamuslauseäänestyksen. Hänen takanaan on hänen oma keskusta-oikeistolainen EPP-ryhmittymänsä, samoin kuin EU-parlamentin toiseksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraatit.

Lähteet: AFP