Pohjoismaiset saamelaisministerit ja saamelaiskäräjien presidentit perjantaina koolla Helsingissä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tapaa perjantaina saamelaisasioista vastaavat virkaveljensä Norjasta ja Ruotsista sekä Pohjoismaiden saamelaiskäräjien presidentit. Samalla jaetaan joka toinen vuosi myönnettävä Gollegiella- eli Kultainen kieli -palkinto saamen kielen edistämisestä.

Yle Saame
Norjan paikallishallinto- ja modernisointiministeri Jan Tore Sanner.
NRK

Saamelaisasioista vastaavat Pohjoismaiden ministerit ja saamelaiskäräjien puheenjohtajat tapaavat Helsingissä perjantaina.

Tapaamisessa ministerit keskustelevat ajankohtaisista aiheista kuten syyskuussa New Yorkissa pidetyn YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssin loppuasiakirjasta ja saamelaisiin kohdistuvasta rasismista ja syrjinnästä.

Paikalla ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin lisäksi Norjan paikallishallinto- ja modernisointiministeri Jan Tore Sanner sekä saamelaiskäräjien presidentit Aili Keskitalo Norjasta, Håkan Jonsson Ruotsista ja Klemetti Näkkäläjärvi Suomesta.

Vasta nimitetty Ruotsin kulttuuri-, demokratia- sekä saamelaisministeri Alice Bah Kuhnke ei osallistu tapaamiseen. Hänen tilallaan tapaamiseen saapuu Ruotsin kulttuuriministeriön valtiosihteeri Per Olsson.

Tapaamisessa jaetaan saamen kielen palkinto Gollegiella

Tapaamisessa jaetaan pohjoismainen saamen kielen palkinto Gollegiella.

Joka toinen vuosi jaettava Gollegiella- eli Kultainen kieli -palkinto myönnetään yksityishenkilöille tai yhteisöille Norjassa, Ruotsissa, Suomessa tai Venäjällä saamen kielen edistämisestä. Palkinto jaetaan nyt kuudennen kerran ja sen suuruus on 15 000 euroa.

– Kielipalkinnon tavoitteena on myötävaikuttaa saamen kielen säilymiseen ja kehittämiseen. Palkinnonsaajat valitsee komitea, jossa on edustajat Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Tänä vuonna komitean puheenjohtajana toimi professori Pekka Sammallahti, ministeriöstä kerrotaan.

Palkinnon jakaa oikeusministeri Henriksson.

Vuonna 2012 Gollegiella-palkinnon saivat Divvun- ja Giellatekno-ohjelmat Tromsan yliopistosta sekä Aleksandra Andrejevna Antonova ja Nina Jeliseevna Afanasjeva.