Ministeri Räty haluaa selvittää työkuntoutujien käytön yrityksissä

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) haluaa selvittää kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työttömien käytön yksityisten yritysten alihankinnassa. Ministeri tähdentää, että kyse on sosiaalipalvelusta, ei työllistämisestä, ja kuntien toiminnan pitää noudattaa lain vaatimuksia.

Kotimaa
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kaipaa selvitystä työkuntoutujien käytöstä palkattomassa työssä yritysten alihankinnassa.
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kaipaa selvitystä työkuntoutujien käytöstä palkattomassa työssä yritysten alihankinnassa.Yle

Ajankohtainen kakkonen kertoi lähetyksessään Loimaan kaupungin järjestämästä työkuntoutuksesta, jossa pitkäaikaistyöttömät tekevät alihankintaa kahdelle paikalliselle yritykselle. Työ tapahtuu työpaja Duuniparkissa. Yritysten maksama korvaus menee työkeskuksen tukiyhdistykselle. Työtön ei saa palkkaa, vaan työttömyystuen ja 9 euron kulukorvauksen. Vastaavia käytäntöjä on muissakin kunnissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty katsoo, että käytännöt pitää selvittää.

– Tämä on varmasti asia, jota pitää selvittää, sanoi Räty Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa.

– Sosiaalipalveluiden järjestämisvastuussa on satoja toimijoita, kun järjestämisvastuu on kunnissa, ja varmasti on satoja tapoja tulkita lainsäädäntöä. Tämä asia täytyy tietenkin selvittää ja katsoa, että lain hengen ja säädösten edellyttämällä tavalla myöskin toimitaan.

Räty ei leimannut toimintaa lainvastaiseksi, mutta korosti kunnan vastuuta:

– Jos todella on kyse kuntouttavasta työtoiminnasta, niin siitä kyllä säädetään, että sitä ei voi ostaa yrityksiltä. Kunta on siitä vastuussa, ja sillä ei voi korvata palkkatyötä.