Philae löysi komeetalta orgaanisia molekyylejä

Tutkijat selvittävät edelleen, mistä yhdisteistä on kyse. Tiedosta toivotaan apua sen selvittämisessä, tulivatko hiilipohjaiset yhdisteet ja niiden kautta pohjimmiltaan elämä Maahan komeetoilta.

tiede
Vähän ennen laskeutumistaan komeetalle, Philae otti siitä kuvan noin kolmen kilometrin korkeudesta.

Euroopan avauusjärjestön ESAn Philae-luotain on löytänyt 67P-Tšurjumov-Gerasimenko-komeetalta merkkejä orgaanisista molekyyleistä, saksalaistutkijat kertovat.

Tietojen analysointi jatkuu edelleen. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä molekyyleistä on kyse ja miten monimutkaisia ne ovat. Yksi Philaen matkan tavoitteista oli tutkia, kuinka paljon Philaen ottamissa näytteissä on vettä ja orgaanisia yhdisteitä sekä verrata aineiden isotooppikoostumusta vastaavien aineiden isotooppikoostumukseen maapallolla.

Tutkijat toivovat tiedosta apua sen selvittämiseksi, tulivatko hiilipohjaiset yhdisteet ja niiden kautta pohjimmiltaan elämä Maahan komeetoilta.

Orgaaniset molekyylit havaitsi pian Philaen laskeutumisen jälkeen laite, joka analysoi komeetan kaasukehää. Philae myös porasi näytteitä komeetan pinnasta, mutta ei ole tiedossa, ehtikö laskeutuja lähettää tiedot niistä eteenpäin ennen kuin sen akut hyytyivät.

Philaen matka komeetalle on paljastanut myös, että komeetan pinta on paljon kovempi kuin tutkijat kuvitelivat. Philaelta saatujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että 10–20-senttisen tomukerroksen jälkeen komeetta on kovaa kuin jää.

Philae vaipui lauantaina lepotilaan, kun sen akut hyytyivät. Yhteys Philaeen saadaan vastedes vain, jos sen aurinkopaneelit saavat riittävästi valoa akkujen lataamisen.

ESA:n edustaja Stephan Ulmanec sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että yhteys vielä saadaan ja Philae voi alkaa käyttää jälleen instrumenttejaan, kun komeetta siirtyy lähemmäs aurinkoa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun komeettaa päästään tutkimaan näin läheltä. Philae laskeutui 67P-Tšurjumov-Gerasimenkolle 12. marraskuuta. Sen toi komeetan lähelle Rosetta-luotain, joka laukaistiin avaruuteen kymmenen vuotta sitten. Philaessa on mukana myös Suomen Ilmatieteen laitoksen rakentamia instrumentteja.

Lähteet: AFP, Reuters