Mielenosoittajajoukko yritti tunkeutua Hongkongin parlamenttiin

Joitakin mielenosoittajia pääsi tiettävästi sisälle rakennukseen, mutta poliisi esti pampuin ja pippurisumutteella muiden etenemisen.

Ulkomaat
Mielenosoittajia.
Mielenosoittajia 18. marraskuuta.Jerome Favre / EPA

Hongkongissa pieni joukko demokratiaa vaativia mielenosoittajia on tunkeutunut parlamenttitaloon. Mielenosoittajien ja poliisin välillä puhkesi kahakointia, kun poliisi esti muita mielenosoittajia pääsemästä sisään.

Mielenosoittajat rikkoivat rakennuksen sivuoven lasin ja muutamien kerrotaan päässeen rakennukseen ennen kuin mellakkapoliisi ryntäsi paikalle. Noin sadan poliisin joukko käytti pippurisumutetta sekä pamppuja pysäyttääkseen taloon pyrkineet, joita oli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kymmeniä.

Aamun valjetessa tilanne oli rauhoittunut ja paikalla oli vain joitakin poliiseja. Neljä ihmistä on pidätetty. Kolme loukkaantunutta poliisia on viety sairaalahoitoon, poliisi kertoo.

Demokratialiikettä lähellä oleva kansanedustaja Fernando Cheung sanoo, että hän ja muut mielenosoittajat yrittivät estää tunkeutumisen rakennukseen. Hän korostaa, että kyse on yksittäistapauksesta. Cheung pitää välikohtausta valitettavana, koska demokratialiike on tähän asti ollut hyvin rauhallinen.

Hongkongissa on osoitettu koko syksyn ajan mieltä demokratian puolesta. Mielenosoittajat haluavat, että erityishallintoalueen johtaja valitaan täysin vapaissa vaaleissa. Kiina on ilmoittanut, että vaaleihin kelpuutetaan vain heidän hyväksymänsä ehdokkaat.

Mielenosoittajat ovat vallanneet Hongkongissa kolme aluetta. Tiistaina Hongkongin viranomaiset purkivat osan mielenosoittajien rakentamista esteistä mielenosoittajien pääleirillä.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset