Rakkauden kommandot suojelevat vainottuja pariskuntia Intiassa

Rakkaudesta naimisiin meneviin pareihin kohdistuva kunniaväkivalta on ongelma Intiassa. Kansalaisjärjestö Love Commandos pyrkii pelastamaan nuorten rakastavaisten henkiä. Yle Uutiset kävi tutustumassa järjestön päämajaan Delhissä.

Ulkomaat
Dilip ja Vandna.
Dilip ja Vandna leikkivät koiranpennun kanssa Love Commandosin päämajassa Delhissä. He eivät halua kasvojaan julkisuuteen.Mikko Leppänen.

Intialainen kansalaisjärjestö Love Commandos eli Rakkauden kommandot auttaa niin sanotun kunniaväkivallan uhan alla eläviä rakastuneita pareja.

Vapaaehtoispohjalta toimiva organisaatio myös järjestää ilman sukujensa hyväksyntää naimisiin menevien pariskuntien häitä.

Love Commandosilla on ympäri Intiaa suojatiloja, joihin perheidensä vainoamat rakastavaiset voivat hakeutua turvaan.

Yle Uutiset kävi tutustumassa Love Commandosin päämajaan, joka sijaitsee salaisessa paikassa Pahar Ganjin kaupunginosassa Delhissä. Päämajan yhteydessä toimii yksi järjestön turvatiloista.

Vandna ja Dilip kertovat tarinansa

Love Commandosin päämaja on muutaman huoneen kokoinen asunto. Lattioilla on patjoja, joilla suojeltavat pariskunnat nukkuvat öisin.

Yhden huoneen seinällä on pieni hindulainen alttari. Haastattelun aikana lattialla vilistää musta hiiri, joka käy rapistelemassa työpöydän paperipinoja.

Vierailupäivänä turvatalossa majoittui kaksi paria. Toinen pariskunnista suostuu kertomaan tarinansa.

Haryanan osavaltiosta kotoisin oleva 22-vuotias Vandna ja hänen rajasthanilainen miehensä, 28-vuotias Dilip, tapasivat ensimmäisen kerran yhteisen tuttavansa häissä. He alkoivat viestitellä säännöllisesti.

– Vuoden kuluttua ymmärsimme, että emme ole pelkästään ystäviä. Me rakastuimme. Sitten Dilip kosi ja minä suostuin, Vandna kertoo.

Perheet eivät hyväksy suhdetta

Avioliitto ei sopinut heidän perheilleen, vaikka Vandna sekä Dilip kuuluvat samaan rajput-kastiin.

Vandnan mukaan heidän perheensä eivät salli rakkausavioliittoja, koska he ovat niin vanhanaikaisia.

– Heidän mielestään rakkausavioliitossa ei ole kyse oikeasta rakkaudesta, vaan poikien tekemästä vaikutuksesta tyttöihin, Vandna kuvailee.

Heinäkuussa Vandna lähti perheensä kodista ja tapasi Dilipin jälleen kasvotusten. He päätyivät Delhiin, jossa Love Commandos auttoi heidät naimisiin.

Nyt pari on asunut järjestön päämajassa jo yli neljä kuukautta. Vandnan mukaan hänen perheensä on vaarallinen.

– Jos menemme kotiini, niin he ehkä erottavat meidät. Sitten isäni voisi lähettää Dilipin vankilaan ja naittaa minut toiselle pojalle. Isäni pystyy tekemään niin, Vandna sanoo.

Kommandojen tavoitteena pelastaa henkiä

Love Commandosin puheenjohtajana toimii Sanjoy Sachdev. Ammatiltaan Sachdev on toimittaja. Hän asuu järjestön päämajassa yhdessä suojeltavien pariskuntien kanssa.

Sanjoy Sachdev.
Puheenjohtaja Sanjoy Sachdevin mukaan kansalaisjärjestö Love Commandos on auttanut jo yli 35 000 pariskuntaa reilussa neljässä vuodessa.Mikko Leppänen / Yle

Sachdevin mukaan Love Commandos pyrkii pelastamaan viattomien nuorten rakastuneiden poikien ja tyttöjen henkiä.

– Rakkaus ei tunne klaanin, kastin tai uskonnon asettamia rajoja. Tällaisia rajoja rikkovat rakastavaiset voivat joutua perheidensä, yhteisönsä ja fundamentalistien uhkausten kohteeksi. Heidät voidaan tappaa niin kutsutun kunnian nimissä, Sachdev kuvailee.

Vainoajat voivat piinata rakastuneita myös muilla keinoilla. Sachdevin mukaan heitä voidaan kiduttaa tai vangita laittomasti. Pariskuntia saatetaan pakottaa eroamaan sekä jättämään työnsä tai opiskelupaikkansa.

Kunniaväkivalta kalvaa Intiaa

Sachdevin mukaan kunniaväkivalta on valtava ongelma Intiassa, koska sillä on niin syvät juuret yhteiskunnassa.

Perinteisesti Intiassa on suosittu järjestettyjä avioliittoja, joissa vanhemmat valitsevat lapsilleen puolisot.

– Ihmisten ajatusmaailma on rakkaudenvastainen, joten he eivät hyväksy lastensa rakkaussuhteita. Kasti-, klaani- ja kyläneuvostot, sukulaiset sekä ystävät yllyttävät vanhempia väkivaltaan omia lapsiaan vastaan kunnian nimissä, Sachdev sanoo.

Hänen mukaansa Intian poliisi ei juuri koskaan rekisteröi niin sanottuja kunniamurhia, eikä maan edellinen hallituskaan tehnyt aloitteita ongelman kitkemiseksi.

Väkivallan laajuudesta ei tietoa

Intian viranomaisilla ei ole virallisia lukuja kunniaväkivaltaan liittyvien rikosten yleisyydestä.

Sachdevin mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että kunniamurhia tapahtuisi Intiassa jopa yli tuhat kuukaudessa. Lievempien väkivaltarikosten osalta arvio on moninkertainen.

– Suojissamme on ollut insinöörejä, lääkäreitä, asianajajia, poliiseja, virkamiehiä, työläisiä, kauppiaita ja pankkivirkailijoita. Tämä ongelma esiintyy sekä rikkaiden että köyhien parissa.

Tuhansia yhteydenottoja viikossa

Tavallisesti Love Commandosin päivystyslinjoille tulee viikossa 2 000–5 000 soittoa, Sachdev kertoo.

Soittajat pyytävät esimerkiksi neuvoja ja lainopillista apua, pelastusoperaation käynnistämistä tai apua avioliittonsa järjestämisessä.

Puheenjohtaja Sachdevin mukaan Love Commandos on reilun neljän toimintavuotensa aikana auttanut jo yli 35 000 pariskuntaa.

Kommandot toimivat eri puolilla Intiaa

Love Commandosilla on päämajansa lisäksi seitsemän muuta turvataloa Delhissä ja lähialueilla. Ympäri Intiaa järjestöllä on yhteensä yli 300 väliaikaista suojapaikkaa.

Sachdevin mukaan monet heidän auttamansa pariskunnat ovat lähteneet mukaan järjestön toimintaan. Nyt he tarjoavat lyhytaikaisia piilopaikkoja muille vainotuille pareille.

– Tarkoituksena on, että tilanne alueella pääsee rauhoittumaan, kun kukaan ei tiedä, missä etsitty pariskunta on. Sitten heidät lähetetään yhteen turvataloistamme.

Yli satatuhatta nuorta mukana toiminnassa

Sachdevin mukaan Love Commandos on menestynyt työssään hyvin, koska yli 150 000 vapaaehtoista nuorta on osallistunut järjestön toimintaan.

Hänen mukaansa vapaaehtoiset ovat järjestön selkäranka ja hänen itsensä kaltaiset johtohahmot vain keulakuvia.

– Vapaaehtoiset auttavat meitä pelastusoperaatioissa. He tekevät tarkistukset, joiden perusteella tiedämme, onko meille soittava pariskunta aito vai ei.

Palveluille kysyntää myös ulkomailla

Love Commandos saa yhä enemmän soittoja ulkomailla asuvilta intialaisilta. Sachdevin mukaan he ovat auttaneet muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Sveitsissä ja Kanadassa asuvia pareja.

Nyt järjestö käsittelee tapausta, jossa vainottu intialainen pariskunta aikoo asettua Ruotsiin.

– Minne tahansa intialaiset, pakistanilaiset ja bangladeshilaiset ovat menneet, niin he ovat vieneet tämän sairauden mukanaan, Sachdev toteaa.

Love Commandosille on tullut yhteydenottoja Pakistanista ja Bangladeshista henkilöiltä, jotka haluavat avata järjestön sivuhaaran omaan maahansa. Myös Kanadassa suunnitellaan toimipisteen perustamista.

– Pyysimme heiltä lisätietoja suunnitelmien yksityiskohdista. Toivomme, että pian järjestöllämme on kansainvälinen verkosto.

Laajeneva toiminta on kuitenkin ajanut Love Commandosin krooniseen rahapulaan. Kansalaisjärjestö saa rahoituksensa lahjoituksina yksityishenkilöiltä ja erilaisilta organisaatioilta.

Fundamentalistit uhkaavat tappamisella

Työ rakkauden puolesta ei ole riskitöntä. Sachdevin mukaan jokainen Love Commandosin ydinryhmään kuuluva henkilö on joutunut uhkausten kohteeksi.

– Tiedotusvälineiden mukaan kasti- ja klaanineuvostot sekä hindu-, muslimi- ja sikhifundamentalistit ovat luvanneet päistämme suuret palkkiot.

Sachdevin mukaan he eivät kuitenkaan ole huolissaan, koska järjestön toiminnassa on mukana niin valtava määrä ihmisiä.

– Olemme varmoja, että he eivät anna tämän tehtävän kuolla. Jos meidät eliminoidaan, niin uudet ihmiset ottavat paikkamme. He onnistuvat tuomaan muutoksen yhteiskuntaan, Sachdev uskoo.

Ei paluuta kotiin

Love Commandosin päämajassa piilottelevat Vandna ja Dilip aikovat seuraavaksi etsiä töitä tienatakseen rahaa.

He haluavat muuttaa pois Delhistä, koska kaupungissa on liikaa tuttuja, jotka voisivat nähdä heidät ja paljastaa heidän olinpaikkansa.

– Kun meillä on tarpeeksi rahaa, niin Dilip aloittaa liiketoiminnan ja minä haluaisin avata muotiputiikin. Aion myös työskennellä sivutoimisesti opettajana, Vandna kertoo.

Hän ei usko, että heidän perheensä hyväksyvät koskaan hänen ja Dilipin avioliittoa.

– En mene ikinä takaisin kotiini. Mutta jos lähden jollekin matkalle, niin voin soittaa sieltä perheelleni ja kertoa kaiken minusta ja Dilipistä, Vandna sanoo.

Mikko Leppänen, Delhi