Norjassa "nuuskaepidemia" – nuuskan käyttö kolminkertaistunut viime vuosina

Vuonna 2009 Norjaan tuotiin yli 602 000 kiloa nuuskaa. Vuonna 2012 määrä oli noussut yli 1 815 000 kiloon.

Ulkomaat

Nuuskan käyttö on kolminkertaistunut Norjassa viimeisten viiden vuoden aikana, Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Nuuskaaminen yleistyy etenkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Joka kolmas 16–24-vuotiias poika ja joka neljäs samanikäinen tyttö käyttää nuuskaa päivittäin tai ajoittain.

Norjan kansanterveyslaitos varoittaakin nuuskaamisen haittavaikutuksista. Keskiviikkona julkaistavan raportin mukaan se aiheuttaa syöpää, diabetesta, sikiökuolemia ja sydänkuolemia.

– Huolestuttavan moni nuori nuuskaa. Se muistuttaa epidemiaa, koska se on ilmiö, joka lisääntyy nopeassa tahdissa kansan keskuudessa – melkein kuin tarttuva sairaus, johtaja Camilla Stoltenberg Kansanterveyslaitoksesta.

– Moni luulee edelleen, että nuuska ei ole vaarallista, mutta nuuska on vaarallista.

Norjan kansanterveyslaitos jakaa nuuskan todistettavasti aiheuttamat terveyshaitat kolmeen. Ensinnäkin se aiheuttaa syöpää, etenkin haimassa, ruokatorvessa ja suuontelossa. Toiseksi se lisää kakkosluokan diabetesta ja ylipainoa. Kolmanneksi nuuska vahingoittaa odottavan äidin sikiötä. Se lisää sikiökuolemia, ennenaikaisia synnytyksiä ja madaltaa vauvojen syntymäpainoa.

Vuonna 2009 Norjaan tuotiin yli 602 000 kiloa nuuskaa. Vuonna 2012 määrä oli noussut yli 1 815 000 kiloon.