Ortopedisiin leikkauksiin kolmiulotteista neuvontaa

Keski-Suomen keskussairaalassa otetaan käyttöön ensimmäisenä Suomessa kolmiulotteiset animaatiot ortopedisistä leikkauksissa. Kokeilun tavoitteena on antaa potilaille aikaisempaa havainnollisempi käsitys hoitoleikkauksista.

Kotimaa
Nivel röntgenkuvassa
Yle

Keski-Suomen keskussairaalassa otetaan käyttöön 3D-animointia hyödyntävä potilasinformaatio. Pilottiyksikkönä kolmiulotteisina annettaville potilasohjeille toimii sairaalan otopediayksikkö.

Kokeilun tavoitteena on, että leikkauksiin valmistautuva potilas saisi hänelle tehtävästä toimenpiteestä entistä helpommin ymmärrettävän kuvan. Erikoislääkäri Ville Soppi sanoo, että tieto edesauttaa potilasta kuntoutumisessa.

– Jos ihminen tulee vaikka lannerangan välilevyn pullistumaleikkaukseen, tällaisella 3D-animoidulla videolla pystytään helposti selventämään mikä välilevyn pullistuma on ja mitä se ylipäänsä tarkoittaa, että se leikataan, Soppi kertoo.

Animaatiot ovat pituudeltaan 2-3 minuuttisia ja ne kuvaavat neljää erilaista ortopedista leikkaushoitoa.

Jatkossa kolmiulotteisen animaation voivat nähdä lannerangan välilevyn pullistuman, rannekanavan hermopinteen, olkanivelen kiertymäkalvosimen ja polviproteesin leikkaukseen valmistautuvat potilaat.

Jatkossa kolmiulotteista potilasneuvontaa on tarkoitus laajentaa myös muille erikoisaloille.

_Klo: 11:19 Lisätty erikoislääkäri Ville Sopin kommentti. _