1. yle.fi
  2. Uutiset

Orpo pettyi maitotukipäätökseen – aikoo olla yhteydessä maatalouskomissaariin

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) arvelee Suomen jääneen ilman EU:n maitotukea koska Suomessa maidon tuottajahinta ei ole vielä laskenut tarpeeksi.

politiikka
Petteri Orpo.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.Jari Lam / Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo soittaa tänään keskiviikkona EU:n maatalouskomissaari Phil Hoganille EU:n maitotukipaketista. Orpo sanoo olevansa erittäin pettynyt komission päätökseen jättää Suomi Venäjän pakotteista johtuvan tuotantotuen ulkopuolelle.

Maatalouskomissaari Phil Hogan ilmoitti eilen tiistaina, että EU tukee Viron, Latvian ja Liettuan maidontuottajia yhteensä noin 28 miljoonalla eurolla. Myös Suomi oli toivonut saavansa tukea.

– Oletan, että syy on se, että Suomessa tuottajahinta, eli se mitä tuottajalle maksetaan maidosta, ei ole laskenut vielä toisin kuin Baltiassa, missä se on laskenut aika reilusti, Orpo selitti Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Suomessa on käytössä osuuskuntarakenne, jolloin osuuskunta ottaa vastaa tappion tuottajan puolesta, Orpo sanoo.

– Valitettavasti tiedämme, että tuottajahinta tulee laskemaan lisää ja nämä ehdot sitä kautta valitettavasti täyttyvät. Suomen kuuluu saada myöskin vastaava tuki kuin Baltian.

Orpo kertoo saaneensa maatalouskomissaarilta vakuutuksen tuen maksamisesta myös Suomeen, kunhan kriteerit täyttyvät.

– Me olemme käyneet tästä kovaa keskustelua ja mielestäni pystytty osoittamaan, että Suomessa on erilainen rakenne ja siksi hinnanlasku ei näy.

Lue seuraavaksi