Hyppää sisältöön

Puolustaja Sänki ja Pieni Hevostenystävä – nimien takana on aina merkitys

Arvaatko mitkä poliitikot löytyvät otsikon nimien alta? Kaikki nimet tulevat jostakin, mutta nykyään nimien historiaa ei tiedosteta.

Harri Nousiainen
Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ruotivat nettisarjassaan kaikkea sitä tietoa mitä ihmisillä kulkee mukanaan, mutta jonka alkuperää ei tule mietittyä.

Ihmisellä on nimi, jotta tunnistaminen olisi helpompaa. Nimi kulkee mukanamme melkeinpä syntymästä hautaan saakka, mutta nimen mukanakin kulkee paljon tietoa, kertoo professori Reijo Heikkinen.

Esimerkiksi nimi Harri on lähtöjään germaaninen.

– Se tulee sanasta heimrich. Heim on koti tai talo ja rich on rikas tai mahtava. Se tarkoittaa isäntä talossa. Se on vääntynyt hieman, kun se on Saksassa muodossa Heinrich ja muodossa Heinz, Ranskassa se on muodossa Henry, ja sieltä siirtynyt Britteinsaarille ja on siellä muotoa Harry.

Harry on käytössä Ruotsissakin, jonne se on kulkeutunut Englannista. Nimissä onkin paljon kerrostumia.

– Kotoperäisiä nimiä ovat esimerkiksi Ahti, Ukko ja Pekko, jotka ovat tulleet muinaissuomesta. Sitten on Raamatusta tulevia heprealaisia nimiä, kuten Aabraham, kaikkien kansojen isä. Sieltä tulevat Aapot ja Akit, selittää Heikkinen.

Tärkätty alushame vai sänki?

Muutamilla poliitikoilla onkin hauskoja merkityksiä nimissään.

– Mattikin on heprelaisperäinen. Se on muistaakseni jumalan lahja. MattiVanhanen tarkoittaisi jumalan lahjaa.

Lipponen tulee sanasta Filippo, joka on hevosten ystävä.

Reijo Heikkinen

Paavo Lipponen tunnetaan pitkänä miehenä, mutta nimen merkitys on varsin erilainen.

– Paavo tulee sanasta Paavel, joka on kreikaksi pieni. Lipponen tulee sanasta Filippo, joka on hevosten ystävä. Eli Paavo Lipponen on suomeksi pieni hevosten ystävä.

Nykyinen pääministeri Alexander Stubb tarkoittaa kahta eri asiaa.

– Alexander tulee sanasta puolustaja, valloittaja. Stubb tarkoittaa sänkeä tai tärkättyä alushametta. Eli puolustaja-alushame tai puolustaja sänki on nykyinen pääministeri suomeksi, naureskelee Reijo Heikkinen.

Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen käsittelevät ihmisen kehitystä, kommunikointia ja tapakulttuuria Menneisyyden reppu -sarjassaan.