Näin syntyy Hobitin puvustus – lattiamattoa, riisiä ja farkkuturkista

Puvustajat tekevät Teatteri Imatran Hobitin 13 näyttelijälle yhteensä 42 rooliasua. Luovuus on koetuksella, kun roteva suomalainen mies pitää muuttaa pikkuiseksi fantasiamaailman kääpiöksi ja imatralainen teatteri satumaaksi.

teatteritaide
Teatteri Imatran puvustaja Marja Liukkonen ja haltian otsaripa
Klaudia Käkelä / Yle

Teatteri Imatran puvustaja Marja Liukkonen on työskennellyt Hobitin puvustuksen kanssa keväästä asti. Silloin syntyivät ensimmäiset hahmotelmat asuista sekä muutama valmis rooliasu. Syksyllä tekeminen pääsi kunnolla vauhtiin, kun Irwin! oli saanut ensi-iltansa. Yhden asun tekemiseen menee Liukkoselta suunnilleen viikko.

– Pähkäilin pitkään mitä teen, koska en missään nimessä halunnut tehdä samanlaista kääpiöjoukkoa kuin elokuvissa. Ajatus lähti lopulta upeista villakankaista. Ideointi on aika tuskaista alussa kun miettii, että mikä on se oma juttu, Liukkonen kuvailee.

Vatsat täynnä riisiä

Tolkienin tarinassa kääpiöt ja lyhyet ihmiset ovat keskeisessä roolissa. Heitä johtaa pitkänhuiskea velho nimeltään Gandalf. Teatteri Imatran lavalla kääpiöitä ei vilise aivan yhtä montaa kuin alkuperäisteoksessa, mutta puvustajalle rooliasut ovat silti haaste. Vaatteiden leikkauksilla raavaasta suomalaisesta miehestäkin saa pienen kääpiön.

– Kääpiö syntyy mittasuhteita rikkomalla. Niillä on iso maha, lyhyt jakku ja isot housut, joissa on korkea vyötärö ja matalat haarat. Onneksi meillä on pitkä Gandalf, se auttaa paljon mittasuhteissa, Liukkonen nauraa.

Päähenkilö Bilbo Reppulilla on riisillä täytetty irtomaha, kihara tukka ja suippokorvat.

Hän on oikein syötävän suloinen, sellainen puutarhatonttu

– Hän on oikein syötävän suloinen, sellainen puutarhatonttu, Liukkonen hymyilee.

Seitsemän asua yhdessä illassa

Liukkonen taikoo haltijan pääkorun lattiamatosta, kääpiöiden vatsat riisistä ja kuninkaan turkiksen farkusta.

Thorin Tammikilpi, vuorenalainen kuningas, on myös oleellinen hahmo tarinassa. Thorinin kuninkaallinen suku ja soturin luonne näkyvät myös näyttelijän rooliasussa. Pitkä nahkaliivi on tehty vanhasta nahkatakista ja koristeltu nahkaisilla tammenlehdillä.

– Tein Thorinille farkusta tekoturkiksen. Olen vähä eläinaktivisti ja ajattelin, että tehdäänpäs itse turkis. Ei tarvitse käyttää aitoa, Liukkonen selittää.

Asuja on paljon, eikä Liukkosen työ pääty siihen, kun vaatteet ja asusteet ovat valmiita.

– Jollakin näyttelijällä on minusta jopa seitsemän asua. Siinä käytetään sitten tarroja ja pähkäillään, voiko sormusaaveen viitan alle laittaa mahdollisimman paljon seuraavan roolin vaatteita. Kun tammikuussa ruvetaan käymään esitystä vaatteiden kanssa läpi, niin näemme kohdat, joihin tarvitaan ihmeitä että näyttelijä ehtii lavalle, Liukkonen kertoo.

Lavastus valmistuu vain viikkoja ennen ensi-iltaa

Imatran Hobitin ensi-ilta on 24. tammikuuta. Sitä ennen pitää tapahtua paljon ja nopeasti. Kunnianhimoista lavastusta päästään rakentamaan vasta, kun edellisen näytelmän esitykset ovat päättyneet.

– Lavastusrakennelma on aivan huikea. Se leviää koko katsomoon ja katsojat ovat todellakin tapahtumien keskipisteessä. Uskon, että katsoja saa kokonaisvaltaisen elämyksen esityksestämme, Teatteri Imatran teatterinjohtaja Timo Rissanen kertoo.

Olen vähä eläinaktivisti ja ajattelin, että tehdäänpäs itse turkis

Rissanen kuvailee loppuvuoden tilannetta harvinaislaatuiseksi:

– Irwiniä näytellään joululomaan asti ja Hobittia harjoitellaan Irwinin kulisseissa. Sillat, jotka tulevat lavasteisiin joudutaan kuvittelemaan ja markkeeraamaan. Seitsemäs helmikuuta koko Hobitin rakennelma on valmis ja viikon sisällä siitä kaikki kohtaukset laitetaan kasaan. Muuta vaihtoehtoa ei ole, koska lavastus on niin suuri, ettei sitä voida rakentaa ennen kuin edellinen sesonki on loppunut.

Uusia lavasteita rakennetaan jouluaattoon asti, välipäivien läpi ja vielä vuodenvaihteen tienoilla.

– Tällä hetkellä en näe sitä kamalan ongelmallisena, sillä ehdimme nyt vielä käydä kohtaukset pari kertaa läpi, Rissanen kertoo.

Rissanen paljastaa myös, että Helsingistä Suomen Tolkien-seura on varannut vinon pinon lippuja ensi-illan jälkeiseen esitykseen. He tulevat paikalle teeman mukaisesti pukeutuneina.