1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pop up -verkkolehti joukkorahoituksella Inariin – "Paikallisjournalismi on niin tärkeää"

Uusi Inari -niminen lehti löytyy vain verkosta ja sen tekijät haluvat tehdä yllätyksellisen ja paikallisjournalismia kunnioittavan verkkolehden. Lehden tekijöistä yksikään ei ole Inarista tai edes Lapista, mutta mikäli joukkorahoitus lehden tekemiseen löytyy, he muuttavat keväällä kuukaudeksi Inariin. Tarkoitus on kukoistaa yhden kuukauden ajan ja homma puretaan ennen lumien sulamista.

Pop-up -nettilehti Uusi Inari
Päätoimittaja Mari Uusivirtaa haastattelee Anni Tolppi. Kuva: Uusi Inari

Lehden tekijät ovat nuoria journalisteja, jotka haluavat olla mukana journalismin murroksessa, jossa verkko ja paperilehdet etsivät rooliaan. Päätoimittaja Mari Uusivirta lupaa yllätyksellisyyttä ja paikallisuutta.

Meissä on ripaus Lapin hulluutta

Päätoimittaja Mari Uusivirta

– Idea on että lehteä julkaistaa yhden kuukauden ajan ensi keväänä. Sinä aikana teemme täysillä niin paljon ja niin hyviä juttuja, kun vaan pystymme. Haluamme tehdä nimenomaan paikallisjournalismia, koska se on mielestämme tärkeää. Väliaikaisen lehden avulla on hyvä etsiä erilaisia tapoja tehdä paikallisjournalismia ja samalla haluamme kiinniittää huomion paikallislehtiin, joissa tehdään kovaa työtä.

Uusi Inari (siirryt toiseen palveluun) toteutuu vain jos tekijät saavat joukkorahoituksen avulla tarpeeksi rahaa hankkeen toteuttamiseen. Rahoitusta haetaan netissä.

Nopea isku Inariin

Tekijät valitsivat pop-up lehden kohteeksi Inarin, vaikka kellään ei ole varsinaisesti siteitä paikkakuntaan. Inari nyt vaan on niin mielenkiintoinen kunta, kertoo päätoimittaja Mari Uusivirta.

– Inari on ensinnäkin maan suurin kunta. Se on sekoitus erämaata ja pitkälle tuotteistettua matkailua, kuten Saariselällä voi nähdä. Meissä on myös ripaus Lapin hulluutta.

Toimitusväki on silti kotiläksynsä tehnyt. He ovat tehneet taustatyötä ja vierailleet Inarissa tavaten paikallisia. Uusi Inari sivulta löytyy laaja artikkeli Inarinjärvestä. Päätoimittaja aikoo kääntää vieraspaikkakuntalaisuuden voimaksi.

– Aiomme tehdä jotain erilaista. Pitkiä analyyttisia juttuja tai ehkä vain yksi kuva kertoo riittävästi. Voimme tehdä äänellisiä juttuja - kaikenlaista mitä aiheet vaativat.  Paikallista paikallisille ilman pakottavia muotoja tai mainoksia. Aiomme joustaa eri ilmaisumuodoissa niin paljon kuin mahdollista, päätoimittaja Mari Uusivirta hahmottaa.