Lapsettomalta sinkkunaiselta tivataan selityksiä: "Mikä vika sinussa on?"

Lapseton sinkkunainen on vähemmistön edustaja, joka kohtaa rankkaa arvostelua ulkopuolisilta. Lapseton Niina, 37, joutuu liian usein perustelemaan elämänvalintojaan tuttaville, joilta uteluissa unohtuu helposti hienotunteisuus ja joskus jopa alkeelliset käytöstavat.

ilmiöt
Miehen käsi naisen olkapäällä
Mika Viljanen / Yle

Yksin asuva ja lapseton 37-vuotias Niina saa kuulla elämänvalinnoistaan jatkuvasti, etenkin puolitutuilta. Niina joutuu selittelemään lapsettomuuttaan monissa tilanteissa.

Osa ehdottelee suoraan, että vielä ehdit ja sinulla on muutama vuosi jäljellä.

Lapseton, 37-vuotias Niina

– Jotkut huolestuvat, kun kerron olevani lapseton. Osa ehdottelee suoraan, että vielä ehdit ja sinulla on muutama vuosi jäljellä, hän kertoo.

Niinalla on takanaan kaksi pitkää parisuhdetta. Yli kymmenen vuoden avioliitto päättyi puolitoista vuotta sitten. Ex-miehellä oli lapsia jo aiemmasta liitosta, eikä tämä halunnut enää lisää. Niinaa se ei silti harmita, koska lapsettomuus on paitsi hänen omansa myös puolisoiden yhteinen päätös.

– Minulla ei ole koskaan ollut sellaista elämäntilannetta, että lastenteko olisi sopinut siihen. Enkä ole kokenut lapsen saamista pakolliseksi. Olen niin tunnepohjainen ihminen, että haluan olla sataprosenttisen varma, jos ryhdyn johonkin. En halua lapsia vain sen takia, että yhteiskunta asettaa sille kovia paineita.

Lapseton "ei ymmärrä"

Lapseton nainen edustaa yhteiskunnassa vähemmistöä ja joutuu väliinputoajana usein syrjityksi. Niina ei koe varsinaisesti tulleensa kiusatuksi, mutta myöntää, että joutuu välillä kuulemaan tuttavapiiriltään hyvinkin törkeitä kommentteja.

Minulle on sanottu, etten tiedä, mitä rakkaus on.

Lapseton, 37-vuotias Niina

– Minulle on sanottu, etten tiedä, mitä rakkaus on. En kuulemma rakasta miestäni, koska en halua lapsia hänen kanssaan. Olen myös saanut kuulla, etten tiedä, mitä on vastuu tai kipu. En ole kuulemma valmis ihmisenä tai naisena, koska en ole äiti.

Niina tyytyy yleensä vain nyökyttelemään syytöksiin, sillä niin pääsee helpommalla. Hän ymmärtää silti hyvin, että joillekin lapsen saaminen on elämän kohokohta. Hän vain toivoisi valtavirralta enemmän ymmärrystä itseään ja muita lapsettomia kohtaan. Niinan lähipiiri ymmärtää naisen valinnat eikä kyseenalaista niitä.

Suomalaiset ovat Niinan mielestä aika varomattomia aiheen suhteen. Lapsettomuudesta kysytään helposti puolituntemattomilta ja tyrkytetään röyhkeästi omia neuvoja.

– Joillakin ihmisillä saattaa olla erittäin kipeitä asioita siellä taustalla. Pahimpia ovat ihmiset, jotka kysyvät, mikä sinussa on vikana.