Potkut saanut sanomalehtipomo: ”Olin mahdottoman tehtävän edessä”

Muutama viikko sitten erotettu Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala ennustaa sanomalehtien vaikeuksien jatkuvan. Verkkomainonnasta ei hänen mukaan ole vielä pitkään aikaan lehtimainonnan tulojen paikkaajaksi. Ongelmia aiheuttaa myös Ylen rooli netissä, sanoo Hakala.

Kotimaa
Heikki Hakala
Juha-Petri Koponen / Yle

Heikki Hakala istuu kerrostaloasuntonsa lukunurkkauksessa tavaramerkikseen muodostunut rusetti kaulassaan. Uutta on kuitenkin parta.

– Annan sen kasvaa kuten viime kesänä, jolloin vaimo totesi, että sehän sopii minulle.

En itse asiassa ole vuodattanut kyyneliä.

Heikki Hakala

Mies vaikuttaa tyyneltä. Hymy ja naurukin on herkässä, vaikka on kulunut vasta kolme viikkoa siitä, kun 17 vuotta kestänyt työ Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana päättyi potkuihin.

– En itse asiassa ole vuodattanut kyyneliä. Tietysti se oli yllätys, mutta nyt kun aikaa on jo jonkin verran kulunut, olo on myös huojentunut. Viime vuodet ovat olleet alalle kuitenkin kovia.

Palvele vanhoja, haali nuoria

Kovilla vuosilla Heikki Hakala tarkoittaa koko alaa kautta maailman ravistelevaa median murrosta, joka tarkoittaa perinteisen sanomalehden lukemisen vähentymistä ja viestinnän siirtymistä netin bittivirtaan.

Hakala ehti nähdä monia uudistuksia maakuntalehden johdossa, mutta vuoden 2008 jälkeen maa alkoi järistä tuntuvammin. Levikki alkoi laskea, ja on laskenutviidestä kahdeksaan prosenttia vuosittain.

Journalismi ei enää myy kuten ennen, joten pitää kehittää jotain uutta sisältöä. Ja mitä se uusi on, sen kehittämiseen minulla ei ehkä katsottu olevan ammattitaitoa.

Heikki Hakala

– Yhtäältä piti palvella vanhenevaa, mutta uskollista sanomalehden lukijakuntaa, joka tuo edelleen 95 prosenttia tuloista. Toisaalta olisi pitänyt löytää uutta ja nuorempaa yleisöä netin kautta. Tuntuu, että olin mahdottoman tehtävän edessä.

Hakala ennustaa, että alan vaikeudet jatkuvat vielä pitkään, eikä irtisanomisiltakaan vältytä. Entinen päätoimittaja ei silti näe edessään pelkkää synkkyyttä.

Valtakunnallisten sanomalehtien nettisivuilla on valtavat yleisöt, eikä maakuntalehdilläkään ei ole ollut ikinä niin paljon lukijoita kuin nyt, kun lukuun lasketaan verkkolehdet.

– Suurin haaste on, miten lehdet saavat netistä lisää liikevaihtoa täyttämään printin hiipuvaa myyntiä. Siinä oli varmasti pääsyy myös minun erottamiseen. Ymmärrän journalismia, mutta journalismi ei enää myy kuten ennen, joten pitää kehittää jotain uutta sisältöä. Ja mitä se uusi on, sen kehittämiseen minulla ei ehkä katsottu olevan ammattitaitoa.

Yle kivenä lehtitalojen kengissä

Heikki Hakala arvioi, että hankalinta median murros on isoille, valtakunnallisille toimijoille, kun taas erikoisjulkaisut voivat löytää netistä helpommin mainostuloja ja lukijoita.

Hakalan mielestä myös Yleisradion entistä vahvempi rooli netissä tuottaa yhä suurempia hankaluuksia.

– Heitän vertauksen, jos 1970-luvulla eduskunta olisi päättänyt, että perustetaan jokaiseen kotiin jaettava ilmainen sanomalehti, vaikutus kaupallisiin sanomalehtiin olisi ollut yhtä dramaattinen ja verrannollinen päätökseen Ylen verorahoituksesta.

Tuntuu, että olin mahdottoman tehtävän edessä.

Heikki Hakala

Puheet sanomalehdistön hitaasti heräämisestä digitaalisuuteen ja netin ansaintamallien kehittämiseen eivät entistä päätoimittajaa hetkauta.

Hakalan mukaan lehtien oli lähdettävä nettiin ilmaisilla sisällöillä yleisön perässä. Verkkomainonnassa lehdillä olisi kuitenkin peiliin katsomisen paikka.

– Vieläkin on liikaa kyse vain sanomalehtimainosten siirtämisestä verkkoon. Enemmän pitäisi käyttää liikkuvaa kuvaa, grafiikoita ja animaatioita.

Heikki Hakala nauttii vielä puolen vuoden irtisanomisajan palkkaa entiseltä työnantajalta, eikä vielä ole suuremmin miettinyt tulevaisuuttaan.

Blogin kirjoittaminen on jo alkanut ja ruokaharrastus tuottaa jatkossakin kirjallisia tyylinäytteitä, kuten Etlarista totuttiin lukemaan.

– Sanomalehtiurani lienee päättynyt, mutta enköhän jollain tavalla ansaitse leipäni jatkossakin median ja viestinnän alalta, hän pohtii.