Hyppää sisältöön

100-vuotiaan siemenet tuottavat juhlavan sadon

Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan lähes satavuotiaan Itsenäisyyden kuusen taimia istutettiin ympäri Suomea vuonna 1967. Joensuussa sijaitseva ENO-verkkokoulu kerää parhaillaan tarinoita 50-vuotiaista kuusista ja niiden istuttajista. Reilun kahden vuoden kuluttua kuusia istutetaan jälleen, satavuotiaan Suomen kunniaksi.

Mika Vanhasen johdolla on istutettu miljoonia puita. Tämä vuonna 1967 istutettu Kotikuusi löytyy Joensuulaisen koulun takapihalta. Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Ympäristön hyväksi tehdystä työstä monia kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja pokannut Mika Vanhanen jaksaa edelleen olla innostunut puun istutuksesta. ENO-verkkokoulun ryydittämänä 157:ssä maassa on istutettu noin 17 miljoonaa puuta. Pian puiden istutus saa myös juhlavampia muotoja, kun parin vuoden kuluttua tullaan satavuotiaan Suomen kunniaksi istuttamaan Kaivopuistossa sijaitsevan itsenäisyyden kuusen jälkeläisiä.

Tällä hetkellä Mika Vanhasen johdolla kerätään muistoja vuonna 1967 istutetuista itsenäisyyden kuusista. Suomen täyttäessä 50 vuotta SOK myi kymmeniä tuhansia kuusentaimia laattoineen itsenäisyyden kunniaksi ja jotkut osuuskaupat lahjoittivat näitä kuusia oman alueensa kouluille. Kuusentaimen viereen laitetussa kuparilaatassa oli teksti: "Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana.

Kotikuusen istuttamistarinoita on tullut melkoisesti, iloitsee Mika Vanhanen. Yksi kotikuusen tarinoita lähettänyt on Vesa Eronen. Hän kirjoittaa:

_ Muistan kun aloitin koulun Rauansalon koulussa 60 luvun lopulla (Pyhäselkä) siellä oli kotikuusi istutettuna jossa oli myös tuo kuparilätkä. Sittemmin kuusi on hävinnyt paikalta. Kuparinen lätkä jäi nuoren pojan mieleen ja siitäpä tunnistinkin myöhemmin pappilan puun. Olenkin näyttänyt puun sisään kasvanutta lätkää monelle vieraalle ja aika moni 60-lukulainen ja vanhempi ikäluokka muistaa kotikuusen historiaa._

Joulupaketissa käpyjä Helsingistä Joensuuhun

Satavuotiasta Suomea aiotaan muistaa jälleen kuusten istuttamisilla. ENO-verkkokoulun tuki ry kutsuu kaikki suomalaiset istuttamaan itsenäisyyden kuusia vuonna 2017, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Taimet ovat peräisin kaivopuistossa sijaitsevasta itsenäisyyden kuusen siemenistä tai sen jälkeläisistä, eli vuoden 1967 kotikuusien siemenistä. Botanian ystävät ry kasvattaa taimet kasvitieteellisessä puutarhassa Joensuussa ja myös outokumpulaisella taimitarhalla. Taimia tullaan kutsumaan _Tulevaisuuden kuusiksi.

Helsingin rakennusvirasto ajoi nosturiauton kaivopuistossa olevan itsenäisyyden kuusen juurelle ja arboristi Sanna Helkamäki keräsi kävyt korkealta kuusesta. Mika Vanhanen odottaakin Joensuuhun joulupakettia Helsingistä:

-Helsingin rakennusvirasto lähettää meille joulupaketin, jossa on sisällä käpyjä. Niiden käpyjen siemenistä kasvatetaan nuo Tulevaisuuden kuuset, mutta myös 50-vuotiaiden kotikuusten siemenistä.

Vanhanen toivoo, että Tulevaisuuden kuusia istutettaisiin mahdollisimman moneen paikkaan.

- Toivottavasti mahdollisimman moni koulut, yritykset ja yksittäiset ihmiset istuttavat puita. Koulujen pihoille ja vaikkapa omalle kesämökille, sanoo Vanhanen.

 Mika Vanhasen visiona on, että Suomalaisten koulujen lisäksi puita istutetaan ympäri maailman. ENO-verkkokoulun ryydittämänä tavoitteena on, että 2017 saavutetaan 100 miljoonan istutetun puun raja. _ _

.
.