Hitlerin maalaama akvarelli huutokaupataan Saksassa – hinta jopa kymmeniä tuhansia euroja?

Huutokauppa on herättänyt kiinnostusta neljällä mantereella.

Ulkomaat

Natsi-Saksan johtaja Adolf Hitlerin maalaama akvarelli huutokaupataan Saksassa lauantaina. Vesivärityön huutohinnan odotetaan nousevan jopa 50 000 euroon.

Hitler maalasi vesivärityön Standesamt und Altes Rathaus München vuonna 1914. Se esittää Münchenin vanhaa raatihuonetta.

Hitler pyrki myöhäisteininä ja nuorena aikuisena elättämään itsensä taiteilijana. Hän maalasi noin 2 000 työtä vuosina 1905–1920. Omaelämänkerrassaan Mein Kampf Hitler kertoo, että Wienin taideakatemia murskasi hänen unelmansa taiteilijanurasta.

Kiinnostusta neljällä mantereella

Akvarelli myydään Nürnbergissä sijaitsevassa huutokaupassa. Arvostelijat pitävät Hitlerin töiden huutokauppaamista mauttomana. Huutokauppa on kuitenkin herättänyt kiinnostusta neljällä mantereella.

– Kiinnostusta on erityisesti Yhdysvalloissa, Japanissa ja eri puolilla Aasiaa. En tiedä, tulevatko kaikki huutajat henkilökohtaisesti paikalle näyttelyhuoneeseen. Se on mahdollista, mutta viimeksi, kun möimme tämän taiteilijan työn, niin ei käynyt, huutokaupanpitäjä Kathrin Weidler sanoo.

Myyjinä 70-vuotiaat sisarukset

Weidler toivoo, että valitukset Hitlerin työn kauppaamisesta osoitettaisiin taulua kauppaaville saksalaisille sisaruksille. Noin 70-vuotiaat sisarukset eivät ole esiintyneet julkisuudessa.

– Ne, jotka haluavat tuohtua tästä, voivat tuohtua ihan rauhassa, Weidler sanoo.

Weidlerin edustama huutokauppakamari on aiemmin myynyt viisi muuta Hitlerin maalausta. Niiden hinta on vaihdellut 5 000:stä 80 0000 euroon. Nyt kaupattavan työn minimihinnaksi on määritelty 4 500. Kymmenen prosenttia tuotosta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kuvan maalauksesta on julkaissut muun muassa sanomalehti The Independent. (siirryt toiseen palveluun)

Natsit järjestivät useita mielenosoituksia Nürnbergissä 1930-luvulla. Kaupunki tunnetaan myös oikeudenkäynneistä, joissa tuomittiin natsi-Saksan johtajia sodan jälkeen.

Lähteet: Reuters