1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ex-nokialaisille kovasti kysyntää Oulussa

Oulun jätti-irtisanomisten jälkeen enää noin puolet entisistä nokialaisista on työttömiä työnhakijoita. Ex-nokialaisista kiinnostuneiden yritysten lukumäärä ja kirjo ylittää odotukset. Uusia töitä on löytynyt etenkin pienistä ja keskisuurista yrityksistä

Oulun ex-nokialaisista enää alle puolet on työttömiä työnhakijoita. Kuva: Yle

Oulun ICT-alan rakennemuutoksessa työpaikkojen ovet käyvät sekä ulos että sisään. Aiemmin irtisanotuista noin 3000 nokialaisesta enää alle 1400 on TE-toimiston kirjoissa työttömänä työnhakijana.

– Kysyntä näille ICT-alan osaajille on todella ollut kovaa, vahvistaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen johtaja Leila Helaakoski.

Suurin osa lopputilin kuitanneista on oman alan töissä tai koulutuksessa, mutta osa on myös vaihtanut alaa. Esimerkiksi diplomi-insinööri Mikko Lukkaroinen on aloittanut Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy:n toimitusjohtajana.

– Varmaan Nokialta toin mukanani tiettyä järjestelmällisyyttä ja prosessiajattelua, mitä pystyy hyödyntämään hyvinkin erilaisissa toiminnoissa.

Uusi työ Oulussa toivotuin

Vain pieni osa Oulun ex-nokialaisista on päättänyt muuttaa työn perässä kalliimpiin kaupunkeihin. Monet ovat kokeilleet omaa start-up -yritystä.

Hyvä pöhinä! Käytännössä joka päivä tulee uusia firmoja, pienempiä ja suurempia.

Lauri Louhivirta

– Ymmärtääkseni suurin osa on jäänyt tänne ja työllistynyt pienempiin yrityksiin, joita tänne on perustettu. Joitakin isojakin yrityksiä on siirtänyt toimintojaan tänne - ihan osaamisen perässä, Leila Helaakoski toteaa. 

– Hyvä pöhinä! Käytännössä joka päivä tulee uusia firmoja, pienempiä ja suurempia. Muutama iso peluri on jo julkistanut hankkeensa Oulussa, Broadcomin luottamusmies Lauri Louhivirta arvioi.

Ex-nokialaisia työllistävät muun muassa taiwanilainen Mediatek, norjalainen Nordic Semiconductors, Anite, NSN ja Elektrobit. Osa Oulussa aloittavista yhtiöistä ei vielä ole tullut julkisuuteen.

– Oulu on edullinen vaihtoehto. Esimerkiksi Kiinan suurkaupungeissa yleinen kustannustaso on jo korkeampi, ja palkkavaatimukset sen mukaisia, Lauri Louhivirta perustelee.

Hyvällä itseluottamuksella tulevaisuuteen

Oulussa kiistatta on kansainvälistä huippuosaamista. Esimerkiksi broadcomilaiset ovat sitäkin pettyneempiä töiden loppumiseen, kun heidän modeemi-innovaationsa on tutkitusti pienempi, nopeampi ja virtapihimpi kuin kilpailijoilla.

Uusia ICT-alan työpaikkoja kaivataan Oulussa kovasti, sillä viime heinäkuussa vain yhden mustan viikon aikana ICT-alalle tuli lähes tuhat uutta työtöntä Broadcomista ja Microsoftista. Sadoilta aiemmin irtisanotulta vuoronumero työmarkkinoille samalla huonontui, kun jonon kärkeen kiilasi aiemmissa yt-neuvotteluissa parhaiten työnsä säilyttäneitä. 

Broadcomin ja Microsoftin ex-nokialaisista jo parillasadalla on tiedossa uutta ICT-alan työtä, vaikka irtisanomisaika on kesken. Luottamusmies Lauri Louhivirta on luottavainen, vaikka itselle uutta työpaikkaa ei vielä ole löytynyt.

– Olen hakenut paikkoja, mutta en ole vielä päässyt haastatteluun asti. Se osoittaa, kuinka tilanne on kiristynyt vuosien saatossa.