Maailman suurin hirsikoulu nousee Pudasjärvelle

Kaupunki odottaa pääsevänsä vihdoin eroon koulujen sisäilmaongelmista. Koulu rakennetaan elinkaarimallilla.

Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Maailman suurimpana hirsikouluna markkinoitavan Pudasjärven koulukampuksen hirsirakentaminen on käynnistynyt. Vuonna 2016 valmistuvaan kouluun sijoitetaan ala-  ja yläkoulujen lisäksi lukiolaiset ja kansalaisopisto.

Koulussa aloittaa parin vuoden kuluttua lähes 700 oppilasta.

Hirsikouluun höylätään paikallisen yrityksen voimin hirttä lähes 30 kilometriä.

Päiväkodista hyvät kokemukset

Hirsi on osoittautunut työskentelyolosuhteiden kannalta miellyttäväksi materiaaliksi.

- Meillä on jo kokemuksia hirsisestä päiväkodista, jonka vuoksi voin sanoa, että hirsi on osoittautunut erinomaiseksi rakennusmateriaaliksi. Muun muassa akustiset ominaisuudet ovat olleet kivirakennukseen verrattuna todella ylivertaiset, sanoo Pudasjärven opetus- ja sivistysjohtaja Juha Holappa.

Sisäilmaongelmista eroon

Pudasjärvi toivoo pääsevänsä uuden koulun myötä eroon vuosia jatkuneista koulujen sisäilmaongelmista.

Koulussa työskentelevä henkilökunta pääsee puolestaan raikastamaan sisätiloja osallistumalla tiiviisti muun muassa koulun sisustamiseen yhteistyössä Oulun yliopiston 3D-osaamisen avulla.

- Koko rakennus mallinnetaan vielä tänä syksynä 3D-malliksi. Mallissa koulu on mittasuhteiltaan luonnollisessa koossa. Valmistamme malliin muun muassa erilaisia kalustepankkeja, joiden avulla pystytään testamaan esimerkiksi millä tavalla erilaiset kalusteet sopivat rakennuksen sisätiloihin, Juha Holappa kertoo.

Pitkä elinkaari

Rakentaja uskoo Pudasjärven valinneen oikean rakennusmateriaalin. Puurakentamista on vältelty muun muassa keskimääräistä korkeampien rakentamiskustannusten vuoksi. Nyt puu on kasvattamassa voimakkaasti suosiotaan talonrakentamisesssa.

Pudasjärvellä hirsisen koulun ennakoidaan pysyvän kuosissaan jopa 150 vuotta.

- Suomessa on rakennettu hirrestä paljon, kouluja tosin vähemmän. Uskomme, että materiaali on ihan oikea tähän kohteeseen, sanoo koulua rakentavan Lemminkäinen Oy:n työpäällikkö Ismo Heikkinen.

Pudasjärvi rakentaa valtatie 20:n varteen sijoittuvan koulukampuksen niin sanotulla elinkaarimallilla. Rakentaja ylläpitää koulua tulevat 25 vuotta ja kaupunki maksaa leasing-menetelmällä ylläpitokustannukset vuosittain.

Pudasjärvellä on mahdollisuus lunastaa koulu kokonaan omistukseensa viimeistään vuonna 2041.