Kokoomus ja vihreät vaaliliittoon Satakunnassa

Kokoomus ja vihreät ovat yllättäen solmimassa vaaliliiton Satakunnassa. Ydinvoiman kannattajat ja vastustajat keräävät ääniä ydinvoimalamaakunnassa yhteiseen pottiin.

Kotimaa
Anne Liinanmaa, Juha Vasama
Antti Laakso / Yle

Kokoomus ja vihreät ovat solmimassa vaaliliiton Satakunnassa. Molemmat puolueet tekevät lopullisen päätöksen lähipäivinä, mutta sopimuksesta kerrottiin keskiviikkona Porissa.

Kokoomus asettaa vaaliliiton listalle 12 ja vihreät 2 ehdokasta. Vihreät ja kokoomus korostavat, että kyse on pelkästään teknisestä vaaliliitosta. Aloite vaaliliittoon lähti kuukausi sitten kokoomuksesta, mutta molemmat puolueet olivat keskustelleet asiasta jo aiemmin Porissa.

– Kokoomuksen tavoite kahdesta kansanedustajasta on nyt erittäin vahvalla pohjalla. Tämä asetelma vahvistaa asetelmiamme, kokoomuspiirin johtaja Juha Vasama sanoo.

Kokoomus: Ilman liittoa paikkamäärämme tippuu

Vasama uskoo, että vaaliliitto muuttaa myös koko Satakunnan vaalipiirin asetelmaa ja puolueiden paikkajakoa.

– Ilman teknistä vaaliliittoa saisimme vain yhden paikan laskelmien mukaan. Jos vaaliliitossa toinen paikka menee vihreille, tästä voi nähdä, että omalla listalla emme pärjäisi paremmin. Meillä on kuitenkin täysi mahdollisuus saada nyt kaksi paikkaa, Vasamasanoo.

Ilman teknistä vaaliliittoa saisimme vain yhden paikan laskelmien mukaan.

Juha Vasama (kok.)

Kokoomuksella on tällä hetkellä kaksi kansanedustajan paikkaa. Anne Holmlund ja Sampsa Kataja molemmat luopuvat paikastaan.

Kokoomuksen laskelmien mukaan ilman vaaliliittoa puolue oli vaarassa jäädä viimeiselle paikalle edustajapaikkajaossa. Nyt musta pekka on jäämässä perussuomalaisille tai demareille. Toisaalta myös vasemmistoliitolla on vielä paljon ehdokkaita asettamatta.

– Onko mahdollista, että vasemmistoliitto jää ilman paikkaa, kokoomuspiirin toiminnanjohtaja Simo Heino pohtii.

Vihreät: Näin pääsemme esille

Vihreät perustelee päätöstä sillä, että puolue ei voi muuten saada Satakunnasta kansanedustajaa. Satakunnasta valitaan vain kahdeksan kansanedustajaa.

– Tämä antaa meille mahdollisuuden vihertää Satakuntaa. Satakunnassa on vaikea saada läpi valtavirrasta poikkeavia ajatuksia, vihreiden piirijohtaja Pasi Alonen sanoo.

Vihreät on tähän saakka julkaissut kolme ehdokasta, mutta nyt puolue joutuu muuttamaan ehdokasasetteluaan. Vihreillä ei ole koskaan ollut Satakunnasta kansanedustajaa.

Vihreät myöntävät aikovansa käytännössä keskittää äänet yhdelle ehdokkaalle oman paikan varmistamiseksi.

Ydinvoiman vastustajat ja kannattajat yhdessä

Vihreiden varapuheenjohtaja Anne Bland vaihtoi äskettäin vaalipiiriä Satakunnasta Varsinais-Suomeen, koska ei uskonut läpimenon mahdollisuuksiin. Hänen mahdollisesta paluustaan Satakuntaan vihreiden Satakunnan piirin varapuheenjohtaja Anne Liinamaa ei halunnut spekuloida.

Tässä ei ole kyse ideologisesta yhteistyöstä.

Anne Liinamaa (vihr.)

– Meidän kansanedustajan paikkamme on lähempänä kuin koskaan! Liinamaa iloitsee.

Vihreiden edustajat sanoivat tiedotustilaisuudessa uskovansa, että vihreiden äänestäjät ymmärtävät tilanteen, vaikka ydinvoimavastainen puolue on ydinvoimaa kannattavan kokoomuksen kanssa samalla listalla.

– Tässä ei ole kyse ideologisesta yhteistyöstä. Uskon ja toivon, että tämä uusi asetelma lisää kiinnostusta vaaleihin, Liinamaa sanoo.

Satakuntalaispoliitikkojen mukaan vihreät ja kokoomus eivät ole olleet samalla listalla vaaliliitossa miesmuistiin missään maakunnassa. Kokoomuksella on näissä vaaleissa vaaliliitto myös Varsinais-Suomessa RKP:n kanssa. Vihreillä ei vielä ole muita julkistettuja vaaliliittoja.