1. yle.fi
  2. Uutiset

Tiedätkö mitä tilaat? – Näytepillerit voivat tulla kalliiksi

Harhaanjohtaminen markkinoinnissa ja mainonnassa on lain mukaan kiellettyä. Suurin osa laskutusepäselvyyksiä aiheuttaneista yrityksistä toimii ulkomailla.

Kotimaan uutiset
Rahaa ja luottokortti
Yle

Kuluttaja-asiamies saa tällä hetkellä runsaasti yhteydenottoja kuluttajilta, joille yksittäisen tuotteen tilaaminen on johtanut odotettua suurempaan laskuun. Tyypillisessä tilanteessa kuluttaja luulee tilaavansa näytepakkauksen, mutta tekeekin huomaamattaan pidemmän tilauksen. Sopimus voi olla sekä määräaikainen että toistaiseksi voimassa.

Päänvaivaa aiheuttaneita tavaroita ovat esimerkiksi vitamiinit, hampaidenvalkaisuaineet, alusvaatteet ja partakoneen terät. Yksi tuoteryhmä kuitenkin korostuu tällä hetkellä, sanoo lakimies Katri Väänänen kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

– Laihdutusvalmisteet on sellainen tuoteryhmä, joka nyt näyttäisi olevan erityisesti esillä.

Kannattaa olla tarkkana ehtojen kanssa kun lähtee puoli-ilmaisia näytteitä tilaamaan.

Katri Väänänen

Kuluttajia on varoitettu

Kuluttajavirasto on tehnyt marraskuun alussa poliisille tutkintapyynnön useista nettisivuista, joiden markkinoinnista on kuluttajilta tullut runsaasti yhteydenottoja. Harhaanjohtaminen markkinoinnissa ja mainonnassa on lain mukaan kiellettyä.

Väänäsen mukaan harhaanjohtavaa markkinointia on paljon, eikä ilmiö ole ainakaan lähiaikoina häviämässä.

– Me olemme joutuneet varoittamaan kuluttajia näistä. Kannattaa olla tarkkana ehtojen kanssa kun lähtee puoli-ilmaisia näytteitä tilaamaan. Niissä voi sitoutua suhteellisen kalliiseenkin sopimukseen samalla, hän sanoo.

Yksi useita yhteydenottoja aiheuttaneista firmoista tarjoaa 79 euroa kuukaudessa maksavaa klubijäsenyyttä. Yritys on mukana kuluttaja-asiamiehen tutkintapyynnössä.

Kauppiaat ovat suureksi osaksi ulkomailla, mikä vaikeuttaa sotkujen selvittämistä. Rahansa saattaa silti saada takaisin.

– Euroopan kuluttajakeskus ja kuluttajaoikeusneuvojat selvittelevät näitä koko ajan, Väänänen sanoo.

Lue seuraavaksi