Yksi ratkaisu tyhjien vuokra-asuntojen ongelmaan: kolmiosta kaksio sulkemalla toinen makuuhuone

Vähäväkisen ja ukkoontuvan Itä- ja Pohjois-Suomen kuntia jo vuosikausia riivannutta tyhjien vuokra-asuntojen ongelmaa on ainakin Pohjois-Karjalassa ratkottu erikoisella tavalla. Kun isoon perhekolmioon ei ole löytynyt esimerkiksi Lieksassa ja Nurmeksessa vuokralaisia, on huoneistosta tehty kaksio sulkemalla toisen makuuhuoneen ovi pois asuinkäytöstä.

Kotimaa
Tyttöjä kävelee Lieksan keskustassa.
Ari Haimakainen / Yle

Lieksaa vuosikausia vaivannut tyhjien vuokra-asuntojen ongelma on helpottanut.

Kiinteistö Oy Lieksan Vuokrataloilla on nyt noin 760 asuntoa, joiden käyttöaste on 96 prosenttia.

Yhtiö on myynyt kiinteistöjään kyliltä ja keskittynyt asemakaava-alueelle. Lisäksi maahanmuuttajat ovat täyttäneet perhe-asuntoja.

Pahin tilanne Lieksassa oli 2000-luvulla, jolloin tyhjillään oli jopa yli 150 asuntoa. Silloin jouduttiin purkamaan yksi kerrostalo ja myymään rivitaloja keskustastakin.

Ovi kiinni ja asunto pienenee

Nelisen vuotta toimitusjohtajana ollut Timo Kuiri kertoo, että tyhjäkäytöllä ollutta kiinteistökantaa jouduttiin supistamaan aikoinaan nopeasti.

– Jos ei ole ollut vuokralaisia, niin pelkät kulut ovat olleet näistä taloista. On sitten jouduttu tekemään tämmöisiä ratkaisuja.

On peritty vuokra pelkästään siitä jäljelle jäävästä pinta-alasta.   

Timo Kuiri

Kuiri kertoo, että käyttöön otettiin erikoisempiakin keinoja, kun 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla rakennettuihin suuriin perheasuntoihin ei ollut enää tulijoita.

– Tietysti sitten on muutamia kymmeniä huoneistoja jouduttu 2000-luvulla tekemään niin, että isommista huoneistoista on tavallaan tehty pienempiä. On vuokrattu kaksiona, kun on yksi tai kaksi huonetta suljettu. Ja on peritty vuokra pelkästään siitä jäljelle jäävästä pinta-alasta.

Myös naapurikaupungissa Nurmeksessa tuunattiin samalla sapluunalla kymmenkunta tyhjillään ollutta suurta vuokra-asuntoa pienemmiksi.

Ukkoontumisesta ja väen vähenemisestä kärsivässä Itä- ja Pohjois-Suomessa yleinen ongelma on ollut jo vuosikausia se, että kuntien vuokra-asunnot ovat liian isoja ja sijaitsevat väärissä paikoissa.