Vahingonlaukaus Jääkäriprikaatin ammunnoissa Rovajärvellä – ei henkilövahinkoja

Jääkäriprikaatin joukkueammunnoissa Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä sattui tiistaina vahingonlaukaus. Rynnäkkökivääri laukesi, mutta kukaan ei vahingoittunut.

Kotimaa
YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

Taisteluharjoitukseen osallistuneen varusmiehen varmistamatta jäänyt rynnäkkökivääri laukesi vahingossa partion edetessä. Ase osoitti alaviistoon, eikä laukaus aiheuttanut vahinkoja. Tapaus sattui tiistai-iltana kello 21 aikaan.

Partiossa oli kolme varusmiestä. Harjoituksen johtajan everstiluutnantti Oula Asteljoen mukaan varusmiehet ovat viime heinäkuun saapumiserästä ja he ovat Rovajärvellä varusmieskoulutuksensa viimeisissä taisteluharjoituksissa.

Asteljoki kertoo, että varomääräysten mukaan rynnäkkökiväärissä pitää olla siirtymien aikana varmistin päällä. Asteljoki uskoo, että varusmiehen aseen laukeaminen johtuu vahingosta.

Varusmies on joko unohtanut laittaa varmistimen päälle ennen liikkeelle lähtöä, tai hän on vahingossa poistanut varmistimen päältä.

Varomääräysten mukaan aseen on osoitettava alaviistoon liikuttaessa. Näin oli myös tapauksen varusmiehellä, mikä todennäköisesti esti laukauksen aiheuttamat vahingot.

Vahingonlaukauksen jälkeen ammuntaharjoitus keskeytettiin ja ammunnan johtaja piti harjoitusjoukoille tapahtumaselvityksen.

Oula Asteljoen mukaan vahingonlaukaukset ovat harvinaisia taisteluharjoituksissa. Hän on itse johtanut 12 harjoitusta viimeisen kahden vuoden aikana, ja tätä ennen niissä ei ole sattunut vahingonlaukausta.

Jääkäriprikaati tutkii tapausta.