1. yle.fi
  2. Uutiset

Pertti Salovaara mielenterveydestään: "En pystyisi nauttimaan elämästäni ilman lääkitystä"

Hyvän mielen lähettilääksi nimitetty Pertti Salovaara haluaa hälventää mielenterveysongelmiin liittyviä epäluuloja. Tunnettu radiojuontaja ja entinen kansanedustaja kertoo Yle Tampereen Nettistudiossa, mitä sairaus on vienyt ja toisaalta antanut.

Kotimaan uutiset
Pertti Salovaara Yle Tampereen Nettistudiossa
Yle Tampereen Nettistudiossa vieraana Hyvän mielen lähettilääksi nimitetty Pertti Salovaara.

Mielenterveyden keskusliitto nimitti Pertti Salovaaran vuoden 2015 Hyvän mielen lähettilääksi tunnustuksena mielenterveyden hyväksi tehdystä työstä. Salovaara jaksaa puhua avoimesti sairastumisestaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja sen seurauksista.

– Diabeetikko joutuu pari kertaa päivässä pistämään itseään. Mielenterveyden ongelmista kärsivä ottaa pari kertaa päivässä lääkettä, jotta olisi ennallaan - sellainen kuin ennen sairastumista. Kummassakaan sairaudessa ei ole mitään outoa tai salattua, sanoo Pertti Salovaara.

Mielialalääkkeiden käyttöön liittyy paljon ennakkoluuloja. Tunnettu radiojuontaja ja entinen kansanedustaja puhuu Yle Tampereen Nettistudiossa lääkityksen puolesta.

– Minulle on ollut niistä iso apu. Minulla on ollut yli vuoden hyvä jakso. Pystyn puhumaan, vaikeistakin asioista. Minua eivät pelota ihmiskontaktit - päinvastoin nautin niistä, uusista asioista ja perheemme vastasyntyneestä tytöstä. En pystyisi nauttimaan elämästäni näin täysin rinnoin ilman lääkitystä.

Kaikkivoipaisuutta ja mustimpia fiiliksiä

Pertti Salovaara kuvailee Nettistudiossa, kuinka perheenisän sairastuminen vaikuttaa lapsiperheen arkeen. Salovaara kertoo myös, että sairaus karkotti ihmisiä.

– Joukko ystäviä katosi. Olen yrittänyt soittaa, mutta ei tule vastausta eikä soittoa takaisin. Eivät he sitten olleet todellisia ystäviä. Onneksi on niitäkin - tosin vähän mutta tarpeeksi.

Toisaalta Salovaara on saanut suuren määrän kokemuksia niin hyvässä kuin pahassa.

– Olen saanut tuntea suurta kaikkivoipaisuuden tunnetta – kaikki mihin kosken, muuttuu kullaksi. Silloin, kun on hypomania päällä, ihminen on hyvinkin kaikkivoipainen.

– Sitten ne kaikki tummimmat ja mustimmat fiilikset. Olen oikeastaan tyytyväinen, että olen saanut nekin kokea. Se on avartanut maailmankuvaa ja ihmiskuvaa. Olen tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että ihmisyyden molemmat puolet ovat tulleet tutuiksi.

Salovaara kertoo Nettistudiossa myös, aikooko hän pyrkiä uudelleen kansanedustajaksi.

Lue seuraavaksi