Hyppää sisältöön

Epäiletkö virtsatietulehdusta? – Rasti ruutuun netissä antaa diagnoosin

Virtsatietulehduksia ja flunssaoireita voi pian arvioida omatoimisesti netissä. Hämeenlinnassa otetaan etunenässä Suomessa käyttöön nettipalvelu, jossa asiakas voi tehdä itselleen flussa tai virtsisdiagnoosin. Palvelun nimi on ytimekkäästi Epäiletkö?

Hämeenlinnan terveyspalveluissa on kehitetty palvelu, jossa flunssa- ja virtsatieinfektio-oireita voidaan arvioida sähköisesti. Palvelussa kirjataan omat oireet tarkkojen kysymysten mukaan ja taustalla ohjelma hakee asiakkaasta jo olemassa olevat potilaskertomukset esiin.

Terveyspalveluiden palvelusuunnittelija Jari Numminen kertoo, että näiden tietojen perusteella annetaan arvio ja suositus jatkotoimenpiteistä.

– Virtsatieinfektio-oireiden yhteydessä voi myös kirjata omat oireet. Jos on lääketieteellisesti perusteltua, ettei tarvita tutkimuksia eikä riskitekijöitä ole niin silloin on mahdollista saada resepti suoraan ilman käyntiä vastaanotolla tai näytteenotossa.

Uusi palvelu säästää aikaa

Numminen muistuttaa, että asiakkaalle uusi palvelu tuo sen vaihtoehdon, ettei tarvitse ensimmäisenä aamulla kahdeksalta lähteä rimputtelemaan terveysasemalle. Asiakas voi hoitaa asian sähköisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa.

– Toisaalta jos vastaanottokäynti tarvitaan, helpottavat uudet palvelut hoitajien ja lääräreiden työtä, kun heillä on jo etukäteen paremmat tiedot potilaasta.

Uudessa palvelussa asiakas voi tehdä itselleen myös sähköisen terveystarkastuksen ja perustaa itselleen terveystilin, johon voi syöttää itse terveyttään koskeavia tietoja.

Palvelu otetaan käyttöön Hämeenlinnassa joulukuussa. Vastaavanlainen palvelu on vielä maailmallakin harvinainen.

– Tietojeni mukaan Pohjois-Amerikasssa käytetään vähän vastaavanlaista palvelua samoin Englannissa, Jari Numminen kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raati on palkinnut keskiviikkona Hämeenlinnan Terveyspalvelut kehittämistyöstä. Raati valitsi terveyspalveluiden innovoiman kanavamallin jalkautuksen vuoden 2014 Kymppiteoksi.

.
.