1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sunny Car Centerin muistomerkiksi päätynyt mainostolppa muuttui osin hengenvaaralliseksi

Hämeenlinnaan suunnitellun suurautokaupan mainospylväs on jäämässä luonnonvoimien armoille. Tolpan juuressa sijaitsevat sähkökytkennät ovat paljastuneet. Kolmisivuisesta pylonista on sponsorin mainostaulu häipynyt, jolloin sade ja tuuli pääsevät vahingoittamaan valolaitteita.

Mainospylvään sähkörasiasta on kansi kadonnut ja johdot ovat helposti saavutettavissa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Pimeään aikaan Tampereelta Helsinkiin päin moottoritieltä pitkin kulkevan silmiin paistavat kirkkaina Sunny Car Centeriä mainostavan pylvään valot.

Kirkkaus johtuu siitä, että aiemmin tolpasssa oli siivousalan yrityksen mainosbanderolli, mutta yhtiön väki oli omin päin käynyt hakemassa mainoksensa pois. Samalla on auennut suora väylä tuulelle ja sateelle päästä sisään mainostolpan sisuksiin.

Sähkökytkennät ovat paljastuneet

Yle kävi maanantaina katsastamassa pylvään kunnon. Se on myös hengenvaarallinen, sillä metallipylvään juuressa olevat sähkökytkennät ovat osin paljastuneet. Kuka tahansa peltotietä pitkin tolpalle kulkeva pääsee avoimiin sähköjohtoihin helposti käsiksi.

– Kiitos tiedosta. Asentajamme voivat käydä ohi ajaessaan kiinnittämässä rasiaan uuden kannen, kertoo pylvään rakentaneen Tammerneon Oy:n toimitusjohtaja Sami Liponkoski. Hän korostaa, että virallisesti vastuu pylväästä on Sunny Car Centerillä edelleen.

Itse pylväskin on vaivihkaa myytävänä, sillä Sunny Car Center ei koskaan maksanut tolpan rakennuskustannuksia. Pylvään pystyttänyt Tammerneon Oy perää ulosoton kautta yli 180 000 euron saataviaan valopylvään pystyttämisestä.

Jo aiemmin Sami Liponkoski kertoi Ylelle, että yhtiö ei enää usko saavansa rahoja Sunny Car Centeriltä, vaan SCC ajautuu konkurssiin. Silloin pylväskin menee myyntiin.

Monta vuotta lupauksia - vähän tuloksia

Sunny Car Centerin taival on ollut vaikeata koko sen toiminnan ajan. Euroopan suurimman autokaupan rakentamisesta Hämeenlinnan Kirstulaan kerrottiin ensimmäisen kerran neljä ja puoli vuotta sitten.

Sen jälkeen yhtiö on kerännyt rahoitusta, siinä onnistumatta. SCC lupasi ostaa autokaupan tontin Hämeenlinnan kaupungilta useaan otteeseen.

Viimein Hämeenlinnan pinna petti ja kaupunki jätti oikeuteen haasteen kaupan purkamiseksi. Rahoituksen hakeminen on muutenkin ollut välillä surkuhupaisaa mahdollisine nigerialaishuijauksineen ja sambialaiskytkentöineen. 

Ulosotossa yli 350 000 euroa

Tammerneonin lisäksi verottaja perää Sunny Car Centeriltä lähes 170 000 euron saatavia. Yhteensä ulosotossa on 356 000 euroa. Toistaiseksi Euroopan suurimmasta autokaupan keskuksesta on valmiina mainospylväs. Nyt sekin on sammunut.

Pylvään kunnosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

KORJAUS 2.12.2014 klo 9.32: Pohjoisesta päin tultaessa tolpassa on ollut aina vain sanat Car Center. Ei sunny-sanaa lainkaan.

LISÄYS: 2.12.2014 klo 11.39: SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma kertoo sähköpostiviestissään, että sähkörasia on korjattu.