1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Turengin vatsatautioireiden syy on mysteeri – vesinäytteet ovat puhtaita

Turenkilaisten vatsatautioireiden aiheuttaja on edelleen mysteeri Janakkalassa. Verkostosta otetuista vesinäytteistä ei ole vieläkään löytynyt taudinaiheuttajia, kertoo Riihimäen seudun terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula.

terveys
Pullovesihylly Turengin K-Supermarketissa Janakkalassa
Mikko Moilanen / Yle

Janakkalassa ihmetellään yhä mikä on aiheuttanut kymmenille turenkilaisille vatsatautioireita. Turengin vesijohtoverkoston vedestä ei ole löytynyt kambylobakteeria, salmonellaa, noro- eikä adenovirusta. Näytteet on tutkittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Kuopiossa.

– Viimeisen tulos kambylobakteerista saatiin keskiviikkona ja se oli puhdas. Jo aiemmin tulokset noro- ja adenoviruksesta sekä salmonellasta ovat olleet negatiivisia, vahvistaa terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula.

Kuumolan vedenottamolta viime viikolla raakavedestä otetussa näytteessä löydettiin pieni määrä ulosteperäisiä bakteereja.

– Tuloksissa näkyy, että siellä on ollut ulosteperäisiä bakteereja ja silloin on aina se riski, että siellä voi olla myös taudinaiheuttajia. Ulosteessa olevat bakteerit eivät välttämättä eivätkä yleensä ole taudinaiheuttajia eivätkä syy sairastumisiin. Vaan seassa olevat taudinaiheuttajat aiheuttavat näitä sairastumisia, muistuttaa Sukula.

– Näitä taudinaiheuttajia ei ole siis löytynyt. Mutta nämähän ovat yksittäisiä näytteitä, että eihän se sataprosenttisen varmaa ole, kun tutkitaan vaan muutamaa näytettä.

Klooraus jatkuu toistaiseksi

Maanantaina otettujen bakteeriviljelyjen tulokset saadaan torstaina, samoin uudet klooripitoisuudet.

– Näistä selviää onko siellä edelleen ulosteperäisiä bakteereja ja toisaalta saadaan tietää se, miten kloori on verkostossa levinnyt. Jos kloori etenee hyvin verkostossa ja sen pitoisuus vedessä on riittävä, voidaan ajatella, että veden keittokehoitus päätettäisiin.

Viranomaisille on ilmoittautunut jopa kuusikymmentä vatsatautioireista kärsivää asukasta. Sukulan mukaan kolmelta turenkilaiselta on otettu ulostenäytteet, mutta niiden tuloksia ei ole vielä saatu.

– Klooraus kuitenkin jatkuu tuloksista huolimatta, sanoo Pirkko Sukula.

Janakkalan kunta muistuttaa, että jäätymisen takia vedennoutopisteitä ei ole enää Tapionkujan Teboililla eikä Harvialan koululla. Sen sijaan keskuskeittiö Tuuvingin jakelupiste on avoinna arkisin kello 7-21, ja viikonloppuna kello 9-19.

Lue seuraavaksi