Rannikko-Pohjanmaan ruotsinkieliset lukiot yhden hallinnon alle?

Rannikko-Pohjanmaan ruotsinkielisten lukioiden rehtorit ovat valmistelleet suunnitelmaa, jossa joko kaikki tai osa lukioista järjestyisi yhteisen hallinnon alle. Mitään valmista mallia rehtoreilla ei ole, ja asia viedäänkin torstaista lähtien kuntien valmisteltavaksi.

Kotimaa
Vasa gymnasium toimii yhteisellä lukiokampuksella Vaasan lyseon lukion kanssa.YLE / Hans-Mikael Holmgren

Rannikko-Pohjanmaan seitsemän ruotsinkielistä lukiota virittelevät yhteistä hallintoa. Tällä varaudutaan jo ennakolta siihen, että kunnat joutuvat hakemaan toisen asteen koulutuslupiaan uudelleen. Ruotsinkieliset lukiot ovat tehneet yhteistyötä jo useita vuosia.

– Kun tiedetään, että muutoksia on tulossa, todettiin, että yhteistyötä voidaan tiivistää vielä enemmän – jopa niin, että kaikki lukiot tai sitten osa lukioista voisivat kuulua tulevaisuudessa hallinnollisesti yhteen ja samaan lukioon, kertoo suunnitelmista Vasa gymnasiumin ja iltalukion rehtori Anne Levonen.

Osa rannikon ruotsinkielisistä lukioista on pieniä, ja huoli tulevasta on aito.

– Niin suuria muutoksia on tulossa, että on syytä miettiä, miten voimme tulevaisuudessa taata, että meidän nuorilla on hyvä lukiokoulutus, Levonen sanoo.

Hallinnon yhdistäminen on ollut ilmassa jo pitkään, mutta nyt lukioiden rehtorit ovat pohtineet, miten lukiokursseja voitaisiin tarjota yhdessä ja olisiko tukipalveluita mahdollista yhdistää.

– Tärkeää tässä on myös se, että ollaan realistisia: Onko tämä edes mahdollista? Pohjanmaan rannikko on kuitenkin laaja alue. Vai onko toinen kuvio se, että olisi muutaman lukion yhteistyöverkko?, Levonen pohtii.

Lukion rehtoreilla ei ole tarjota kuntapäättäjille varsinaista ehdotusta lukioverkosta, mutta he tapaavat kuntien johtoa tostai-iltana Vöyrillä.

– Tämä on nimenomaan hallintokysymys, eikä me lukiorehtorit voida tätä päätöstä tehdä. Nyt me torstaina tavataan kuntajohtajat ja keskustellaan asiasta. He vievät tämän asian eteenpäin. Sen voin tässä vaiheessa sanoa, että Vaasan kaupunki on ehdottanut, että Vaasa voisi olla lukioiden ylläpitäjä. Mutta miten tämä menee eteenpäin, sen Vaasan kaupunki ja naapurikunnat miettivät yhdessä, toteaa rehtori Anne Levonen.