Hyppää sisältöön

Flyygelin myymisellä kohennetaan kuntataloutta?

Keminmaa on myymässä kunnan omistuksessa olevan konserttiflyygelin. Asiasta päätti sivistyslautakunta keskiviikkona. Sivistystoimenjohtaja Marjaana Kamula Kummu sanoo soittimen menevän myyntiin heti kun päätös saa lainvoiman.

Kuva: Esajuha Posti

Kamula Kummun mukaan flyygeli myydään tarjousten perusteella ja se voi jäädä myymättäkin, jos sopivaa tarjousta ei tule.

Keminmaassa usein konsertoinut maailmankuulu konserttipianisti Jouni Somero pitää flyygelin myymistä lyhytnäköisenä kuntapolitiikkana.

– Jos flyygelillä ei ole juuri tänä vuonna käyttöä, niin kukaanhan ei tiedä, miten nämä ajat kehittyvät. Sehän ei sinänsä mene miksikään ja jos sitten vaikka viiden vuoden kuluttua onkin taas tarvetta flyygelille, niin milles sitten aletaan, kun soitin on myyty? Somero kysyy.

Somero tuntee kyseisen soittimen taustat, sillä hän on soittanut sillä jo ennen kuin se tuli Keminmaahan.

Sehän ei sinänsä mene miksikään ja jos sitten vaikka viiden vuoden kuluttua onkin taas tarvetta flyygelille, niin milles sitten aletaan?

Konserttipianisti Jouni Somero

– Soitin sillä Vaasassa eräässä gaalassa ja höristelin korvia, että onpas poikkeuksellisen hyvä soitin. Grotrian Steinweg -merkkisiä soittimia on Suomessa vähemmän, mutta Saksassa asuessani törmäsin niihin useammin ja ne olivat siellä suuressa arvossa.

Somero sanoo yllättyneensä iloisesti, kun myöhemmin tapasi saman yksilön Keminmaassa.

– Onnittelin silloin kuntaa, että onpas hieno hankinta.

Somero antaa tuoreen esimerkin vuokrauskustannuksista, jos sille linjalle lähdetään, että kunta tarvittaessa vuokraisi soittimen.

– Esimerkiksi viime kesänä Pori Jazzeissa vuokratun flyygelin kanssa tuli virittäjäkin mukana ja sen kustannukset olivat yli 2 000 euroa kuljetuksineen ja virityksineen.

Vanhassa vara parempi

Soittimen myymisestä aloitteen tehneen perussuomalaisten valtuustoryhmän tietojen mukaan flyygelin ylläpidosta aiheutuu noin 200 euron vuotuiset vakuutuskustannukset ja ryhmä huomauttaa flyygelin vaativan myös vuosittaista viritystä.

– Kuntahan saa alvit pois, niin arvelen virityksen maksavan noin sata euroa kerralta, Somero sanoo.

Pianisti vakuuttaa laadukkaalla flyygelillä käyttöikää riittävän periaattessa ikuisesti, kunhan sitä välillä huoltaa. Someron mukaan konserttisalien flyygeleihin tehdään muutaman kymmenen vuoden välein isompi huolto, jossa vaihdetaan uusia osia kuluneiden tilalle.

– Jos soitinta ei millään pilata, niin se on ikuinen. Tämmöiset konserttiflyygelit on tehty kestämään kovaa käyttöä. Vanhat soittimet ovat usein uusia parempia muun muassa siksi, että niissä on sallittu vielä käyttää norsunluukoskettimia nykyisten muovisten sijaan.

Keminmaan kunta hankki flyygelin käytettynä noin kymmenen vuotta sitten 30 000 euron hintaan. Keminmaan Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti, että kunta myy omistamansa flyygelin ja siitä kertyneet varat käytetään sivistystoimessa.