Aikavaras uuvuttaa työntekijän

Ajanhallinnan asiantuntijan mielestä ihmiset kärsivät työssään aikavarkaista, joista yleisin on työn toistuva keskeytyminen. Lounaat ja kahvitauot kannattaa hyödyntää, sillä ne tarjoavat tarvittavan tauon työpäiviin.

Kotimaa
A mug of coffee and a bun.
Jyki Lyytikkä / Yle

Jos intuitio on työssä tärkeää, sammuu se kiireessä syntyvän putkinäön aikana. Pohdon kehittämispäällikkö Marja Piri kehottaakin pahimman kiireen aikana hidastamaan vauhtia reilusti ja kiinnittämään huomiota hengitykseen.

– Jos työpäivän jälkeen raahustaa kotiin kaikkensa antaneena, omassa tavassa tehdä töitä on kehitettävää, Piri sanoo.

Hän kertoo, että ajankäytön hallinta on henkilökohtainen asia, johon vaikuttavat esimerkiksi aikavarkaat.

Jos työpäivän jälkeen raahustaa kotiin kaikkensa antaneena, omassa tavassa tehdä töitä on kehitettävää.

Marja Piri

– Yleisin aikavaras on työn toistuva keskeytyminen. Jos joutuu aina suuntautumaan uusiin asioihin, aivot eivät pysy heti perässä, vaan ne lataavat tietoa hitaammin. Työn keskeytykset kannattaa minimoida, kehottaa Piri.

Itsetyytyväiset organisaatiot, joissa tehdään aina niin kuin ennenkin eikä seurata muita, kärsivät usein kiireestä. Niissä ei tehdä oikeita asioita ja ihmiset kärsivät opitusta avuttomuudesta.

– Valmentava johtaminen tuo parhaan tehon organisaatioon. Se vahvistaa ihmisten itseohjautuvuutta. Esimies näkee tilanteet kirkkaasti ja johtaa ihmisiä heidän ajatteluaan eteenpäin vievillä kysymyksillä, Piri selventää.

Hyödynnä tauot

Läsnäolon taito vahvistaa tehokkuutta työssä. Tehokkaimpia ovatkin sellaiset työntekijät, jotka pystyvät olemaan ajattelematta mennyttä tai tulevaa.

– Kannattaa seurata kahden viikon ajan, mihin aika työssä todellisuudessa menee ja meneekö se oikeisiin asioihin. Tämä seuranta havahduttaa usein huomaavaan, että työpäivissä on liikaa pirstaleisuutta ja asioita, jotka voisivat sopia paremmin jonkun muun työhön.

Ihminen pystyy keskittymään kerrallaan keskimäärin puolitoista tuntia. Lounaat ja kahvitauto tulevat siis tarpeeseen.

– Jos työ tuntuu tökkäävän, pidä tauko ja kävele vaikka hetken ajan, niin työteho paranee.