1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jollan uusi tabletti keräsi rahoituksen kasaan silmänräpäyksessä

Mobiililaitevalmistaja Jollan uusi tabletti saavutti joukkorahoitustavoitteensa muutamassa tunnissa. Asiantuntijan mukaan Jollalle olisi kuitenkin nyt kaikkein tärkeintä löytää uusi iso asiakas.

Mobiililaitevalmistaja Jolla esitteli uuden Jolla-tablettinsa Slush 2014 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 19. marraskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Mobiililaitevalmistaja Jollan tänään esitelty tablettitietokone keräsi joukkorahoituksen kautta satojen tuhansien eurojen rahoituksen muutamassa tunnissa.

Yhtiö oli asettanut rahoitustavoitteeksi hieman yli 300 000 euron summan, mikä tuli täyteen jo aikaisin iltapäivällä - muutama tunti tuotteen julkistuksen jälkeen. Rahoitus kerättiin joukkorahoituspalvelu Indiegogossa. Rahoittajat eli tabletin ennakkotilanneet parituhatta kuluttajaa saavat keväällä markkinoille tulevan laitteen hieman halvemalla kuin muut tilaajat.

Laitteen valmistaa Jollan aasialainen alihankkija.

– Tämä tabletti ja sen rauta ei ole meiltä iso investointi. Ohjelmistokehitystyö on se mihin meidän rahat menevät, ja kyllä me tarvitsemme jatkuvasti lisää rahoitusta tähän isoon projektiin. Tämä on vasta alku, missä me olemme menossa, sanoo Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio.

Jo aiemmin Jolla on kerännyt kertomansa mukaan markkinoilta rahoitusta noin 30 miljoonaa euroa. Samaan aikaan kahden edellisen vuoden tilinpäätösten perusteella yhtiö on tehnyt tappiota noin 14 miljoonaa euroa. Jollan taivalta seurannut Aalto yliopiston tutkija Timo Seppälä pitääkin nyt tuotteita tärkeämpänä uusien isojen asiakkaiden hankintaa.

– Isoin kysymys on siinä, että Jollan pitäisi löytää itsellensä todella iso asiakas. Se ratkaisisi yhtiölle hyvin monta ongelmaa. Kannattavuus mahdollisesti saataisiin positiiviseksi, samoin kuin kassavirta, eikä uusia pääomia ulkopuolisilta sijoittajilta enää niin paljoa tarvittaisi, sanoo Seppälä.

Jollan viime vuonna julkaisema Sailfish-käyttöjärjestelmällä toimiva puhelin on myynyt maailmalla arviolta muutamia kymmeniä tuhansia kappaleita. Näillä määrillä yhtiö on yhä pieni peluri mobiilimarkkinoilla.

– Toisaalta Jolla on ilmoittanut, että heillä on muutamia uusia asiakkuuksia muun muassa Intiassa, Hongkongissa ja myös Venäjällä. On mielenkiintoista nähdä palaako yhtiön kassa tänä vuonna samaa tahtia kuin se on aiemmin palanut.

Eilen myös Nokia julkaisi oman Android-käyttöjärjestelmällä toimivan tablettinsa. Mobiilialan asiantuntija olisi kuitenkin mielellään nähnyt molemmat julkaisut jo paljon aiemmin.

– Voidaan sanoa, että kyllä me olemme monta vuotta myöhässä tästä tilanteesta. Jos tablettimarkkinaan olisi haluttu lähteä kunnolla, se olisi pitänyt tapahtua oikeanlaisella laitteella, oikeanlaisella käyttöjärjestelmällä ja oikeanlaisilla palveluilla 2-3 vuotta sitten, sanoo Timo Seppälä.