Venäläisturistien määrä jäänee viime vuodesta – entistä useampi suuntaa Suomeen omin päin

Matkatoimistojen konkurssien vuoksi moni venäläisturisti järjestää lomansa omatoimisesti. Keski-Suomen kauppakamari arvioi, että venäläismatkailijoiden määrä jää maakunnassa tänä vuonna noin 50 000 yöpymiseen.

Venäjä
YLE Keski-Suomi

Edellisvuonna venäläisten turistien yöpymisiä kirjattiin vajaat 54 000.

– Vuosi 2012 oli meillä huippuvuosi, jolloin oltiin lähellä 60 000 yöpymistä. Viime vuonna luvuissa oli pientä laskua, ja nyt, kun alkuvuoden tilastot näyttävät miinusta, niin noin 50 000:een pitää varmaan olla tyytyväinen, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

Tammi-elokuun aikana venäläisturistien yöpymiset laskivat Keski-Suomessa noin 12 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Yhä useampi matkustaa omin päin

Syynä varovaisiin arvioihin on paitsi ruplan heikkeneminen, myös useiden suurten venäläisten matkatoimistoyritysten konkurssit. Aiempaa useampi venäläismatkailija suuntaakin Suomeen omin päin.

Matkailukoordinaattori Leena Pajala Keski-Suomen liitosta sanoo, että seutu on panostanut etenkin omatoimimatkailijoille suunnattuun markkinointiin. Tarkoitus on ollut tehdä palvelujen varaamisesta mahollisimman helppoa.

– Venäjällä on tämän vuoden aikana ilmeisesti 14 matkanjärjestäjää tehnyt konkurssin. Osa näistä on niitä isojakin, jotka ovat aiemmin tuoneet Suomeen turisteja junalasteittain. Se vähentää matkatoimistojen kautta tulevien matkailijoiden määrää, minkä vuoksi meillä on panostettu yksittäisiin matkailijoihin, käytetty sosiaalista mediaa ja sähköstä markkinointia, Pajala kertoo.

Itärajalle isoimmat tappiot

Keski-Suomessa venäläisturismin eteen on tehty tavoitteellisesti töitä jo vuosien ajan. Taantumasta huolimatta pyrkimyksenä on edelleen kolminkertaistaa venäläisyöpyjien määrä vuoteen 2020 mennessä. Valkeinen uskoo, että Keski-Suomessa taantuman puraisut jäävät itäistä Suomea vähäisemmiksi.

– Yrityksiltä tullut viesti on sellainen, että täällä venäläisturistien viipymät ovat pitempiä. Esimerkiksi Perungassa ja Himoksessa tuntuma oli kuukausi takaperin, että vuodenvaihteen osalta kauppa käy normaalin vuoden tapaan. Itärajan tuntumassa miinukset ovat huomattavasti isompia, Valkeinen uskoo.

Suurin osa venäläismatkailijoista suuntaa Suomeen joulun ja uuden vuoden aikaan. Keski-Suomen kauppakamari on hakenut Aluehallintovirastolta poikkeuslupaa loppiaiskauppaan. Luvista päättää Lapin aluehallintovirasto marraskuun aikana.