Keuhkokuumerokote jäänyt vieraaksi – suositellaan yli miljoonalle suomalaiselle

Muutama vuosi sitten markkinoille tullut rokote suojaa vakavilta pneumokokin aiheuttamilta keuhkokuumeilta, verenmyrkytyksiltä ja aivokalvontulehduksilta. Rokotetta suositellaan 65-vuotta täyttäneille ja kaikille perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville.

terveys
Rokotus.
Keuhkokuumerokotteena tunnetun pneumokokkirokotteen saa reseptillä apteekista. Rokote maksaa noin 90 euroa. Lapin keskussairaalan infektiolääkäriä Markku Broasta haastattelee Bikka Puoskari. Kuva: Filip Singer / EPA

Suomessa on yli miljoona 65 vuotta täyttänyttä – ja heistä jokaiselle suositellaan muutama vuosi sitten markkinoille tullutta Prevenar 13 -pneumokokkirokotetta. Rokotteesta puhutaan myös keuhkokuumerokotteena.

– Rokote on pneumokokkibakteerin aiheuttamia tauteja vastaan. Ja pneumokokkibakteerit ovat kotioloissa yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja, kertoo infektiolääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Rokotetta suositellaan myös sydäntautipotilaille, astmaatikoille, diabeetikoille ja muille perussairauksia sairastaville.

Pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia infektioita on Broaksen mukaan Suomessa vuosittain noin 50 000. Esimerkiksi Rovaniemen alueella tämä tarkoittaa noin 500 vakavaa tautitapausta vuosittai. Valtaosa näistä on keuhkokuumeita, mutta joukkoon mahtuu myös verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia. Rokote antaa suojaa myös niitä vastaan.

Rokotetta ei tunneta – tai se ei kiinnosta

Isolle väestönosalle suositeltava rokote on kansalle edelleen melko tuntematon.

– Kyllä, valitettavasti. Tätä ei kovin hyvin tunneta, vaikka tämä olisi erittäin helppo tapa suojautua aika yleiseltä vakavalta infektiotaudilta, Markku Broas sanoo.

Tätä ei kovin hyvin tunneta, vaikka tämä olisi erittäin helppo tapa suojautua aika yleiseltä vakavalta infektiotaudilta.

Markku Broas

Apteekeille rokote ei ole mikään tähtituote. Soittokierros muutamaan Ivalossa, Torniossa, Rovaniemellä ja Oulussa sijaitsevaan apteekiin paljasti, että rokotetta myydään lähinnä harvakseltaan yksittäisinä pakkauksina. Osassa apteekkeja kuluu välillä jopa kokonainen kuukausi niin, ettei yhtään uudentyyppistä keuhkokuumerokotetta ole myyty.

Rovaniemellä rokotetta otetaan ja myydään verraten vilkkaasti, ja satunnaisesti kyselyyn valikoituneesta apteekista rokotepakkauksia myydään suurimman kysynnän talviviikkoina 3-13 pakkausta viikossa. Tämäkin myyntitahti on melko verkkainen, sillä Rovaniemen kaupungin alueella on laskettu asuvan ainakin 15 000 henkilöä, joille rokotetta suositellaan. Piikin ottaa kuitenkin vain 400-500 henkilöä vuosittain.

Rokote on siis toistaiseksi kiinnostanut vain harvoja niistä, joille sen ottamista suositellaan.

Yli 50-vuotiaille tämän vakavilta pneumokokki-infektioilta suojaavan rokotteen ottaminen on ollut mahdollista vuodesta 2011. Koko aikuisväestölle rokotetta on alettu tarjota vasta viime vuonna.

Valtio rokottaa vain lapset

Erityisesti ikäihmisille suositeltava pneumokokkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote on reseptilääke, ja rokotuksen haluava maksaa piikkinsä tavallisesti itse. Hintahaitari on noin 85-90 euroa.

Aikuisväestöstä vain harva on ottanut keuhkokuumerokotteen. Alle 5-vuotiaiden lasten osalta tilanne on toinen.

– Vastaavan tyyppinen rokote on kuulunut lasten rokotusohjelmaan vuodesta 2010, kertoo infektiolääkäri Markku Broas.

Lasten vakavat aivokalvontulehdukset, verenmyrkytykset ja keuhkokuumeet ovat vähentyneet oleellisesti.

Markku Broas

Viime vuosina samantyyppinen pneumokokkirokote on annettu liki kaikille pienille lapsille – ja se näkyy jo tautitilastoissa.

– Tällä hetkellä se vaikuttaa jo erittäin merkittävästi: lasten vakavat aivokalvontulehdukset, verenmyrkytykset ja keuhkokuumeet ovat vähentyneet oleellisesti, Markku Broas sanoo.

Lasten rokottamisen suojaava vaikutus on nyt leviämässä muihinkin ikäryhmiin. Lähivuosina lasten rokotusohjelma alkaa suojata myös aikuisia ja iäkkäitä, kun niin sanottu laumasuoja kehittyy.

– Ensisijainen odotus on se, että pikkulasten rokottamisen epäsuorat vaikutukset vähentävät tautitaakkaa myös väestötasolla, kiteyttää kliinisten tutkimusten yksikön päällikkö Arto Palmu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tämä tarkoittaa, että valtion kustantamia aikuisväestön pneumokokkirokotuksia ei ole näköpiirissä.

Mutta toimiiko se?

Uusi pneumokokkirokote on ollut Suomessa saatavilla vasta muutaman vuoden. Infektiolääkäri Broaksen mukaan rokotteen suojateho tunnetaan kuitenkin jo melko hyvin.

Erityisesti yli 65-vuotiailla nämä taudit voivat olla hyvin kohtalokkaita.

Markku Broas

– Tämä uusi rokote on osoittautunut sekä laboratoriotutkimuksissa että väestötutkimuksissa tehokkaaksi vähentämään pneumokokin aiheuttamia keuhkokuumeita ja vakavia verenmyrkytyksiä, Broas sanoo.

Hollannissa pneumokokkirokotetta on tutkittu laajalla väestötutkimuksella, johon on osallistunut 85 000 yli 65-vuotiasta. Tutkimuksessa rokottamisen havaittiin vähentävän pneumokokkiperäisiä keuhkokuumeita liki puolella. Kuolleisuuteen rokote ei silti alustavien tutkimustulosten valossa vaikuta.

Suuren hollantilaistutkimuksen tulosten analysointi on vielä kesken. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas suosittelee pneumokokkirokotetta kuitenkin jo nyt.

– Erityisesti yli 65-vuotiailla nämä taudit voivat olla hyvin kohtalokkaita. Tällä rokotteella näyttäisi olevan pitkäaikainen suoja ja se estää merkittävästi vakavien keuhkokuumeiden ja verenmyrkytysten ilmaantumista, Broas sanoo.