Intiimit asiat julki apteekissa - yksityiset asiat usein vieraiden korviin

Arat ja yksityiset asiat saattavat päätyä apteekissa myös muiden korviin. Apteekkeja ohjeistetaan salassapitosääntelyyn.Tietosuojaan liittyviä epäkohtia kuitenkin tapahtuu.

Kotimaa
Apteekissa käsitellään lääkepakettia.
Yle

Yksityisyys apteekissa puhuttaa. Lääkkeitä noutaessa omat asiat saattavat kuulua sivullisille tai päinvastoin. Tällaisia kommentteja apteekkiasiointi irrotti oululaisilta:

– Kyllä asiointi kuuluu muiden korviin. Jos osaa yhdistää jonkun lääkkeen johonkin tiettyyn sairauteen, niin kyllähän siinä toisen sairauksista sitten tietää.

– Sille joka kuulee, se on kiusallista. Samaistun siihen henkilöön. En haluaisi kuuluttaa kaikille omista sairauksistani, vaikka kuinka olisi ventovieraita ihmisiä ympärillä.

– Istumatila pitäsi olla eristetty, että ei kuuluisi kaikki. Liukuovisysteemi olisi kaikkein paras.

– Kuuluuko selittää kaikille siinä, että melatoniini on määrätty univaikeuksiin?

– Tietosuojalaki ei sitä sallisi, näin ei saisi tapahtua.

– Kaveri meni huuliherpekseen hakemaan voidetta apteekista, niin kovaan ääneen oli huudettu nimi ja mikä lääke annetaan. Kaveriani oli nolottanut.

Kuuluuko selittää kaikille siinä, että melatoniini on määrätty univaikeuksiin?

Oululaisnainen

Sermeihin ja äänen voimakkuuteen huomiota

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että apteekkeja ohjeistetaan salassapitosääntelyyn.

– Tilojen järjestelystä lähtien, esimerkiksi palvelulooshien oikeanlaisesta rakentamisesta annetaan ohjeita.

– Tavasta puhua. Painotetaan, että salassa pidettävät asiat eivät mene muiden korviin. Kaikki eivät tarvitse samaa puhevoimakkuutta kuin huonokuuloiset.

– Apteekkitiloja on paljon remontoitu ja uudistettu viime vuosien aikana juuri tätä asiaa huomioiden. On varmasti tiloja, joissa intimiteettisuoja voisi olla parempikin.

Palautetta Apteekkariliittoon asti tulee kuitenkin harvoin. Viestintäjohtaja Erkki Kostiainen neuvoo antamaan palautetta suoraan, jos kokee apteekissa tietosuojaan liittyviä epäkohtia.

– Kyseisen apteekin apteekkarille kannattaa rehellisesti sanoa, että intimiteettisuoja ei toteudu tässä apteekisssa.

– Nykyisin on hoitohuoneita joissakin apteekeissa, joissa tehdään testejä ja mittauksia. Ne ovat hyviä, jos tarvitaan yksilöllisempää lääkeneuvontaa.