Venäjä irrottautuu tavanomaisten aseiden rajoitussopimuksesta

Sopimuksen tarkoituksena on ollut estää yllätyshyökkäykset. Sopimuksen merkitys on ollut vähäinen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Ulkomaat
Venäläinen Tupolev TU-160 -pommikone ilmassa
British Ministry of Defence / RAF / EPA

Venäjä ei aio enää soveltaa Nato-maiden kanssa solmittua tavanomaisten aseiden rajoitussopimusta. Sopimus on "kuollut", eikä siihen enää voida palata, totesi ulkoministeri Sergei Lavrov Venäjän parlamentin istunnossa. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Sputnik (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä ei sovella aseidenrajoitussopimusta, koska Nato-maatkaan eivät noudata sitä, Lavrov perusteli.

Ensimmäinen tavanomaisten aseiden rajoittamissopimus (TAE-sopimus) solmittiin vuonna 1990 kuuden Varsovan liiton maan ja 16 Nato-maan kesken. Sopimus asetti sotilasliittokohtaiset enimmäismäärät panssarivaunujen, panssaroitujen ajoneuvojen, tykkien, taistelulentokoneiden ja taisteluhelikopterien määrille.

Sopimuksen tavoitteena oli estää sotilasliittoja tekemästä yllätyshyökkäystä toisensa alueelle.

Uusi TAE-sopimus saatiin neuvoteltua vuonna 1999, kun Neuvostoliitto ja Varsovan liitto olivat jo hajonneet. Sopimuksessa rajoitukset tehtiin kuitenkin maakohtaisesti.

Nato-maat eivät kuitenkaan suostuneet ratifioimaan sopimusta, koska Venäjä miehitti osia Georgiasta ja Moldovaan kuuluvaa Transnistriaa. Nato vaati ehtona ratifioimiselle Venäjän joukkojen vetämistä pois näiltä alueilta, vaikka asia ei suoranaisesti sopimukseen kuulunutkaan.

Venäjä on vetänyt osan joukoistaan pois, mutta tämä ei ole riittänyt Nato-maille. Ratifiointia ei ole tehty.

Kun Venäjän ja Yhdysvaltain välit kiristyivät Yhdysvaltain suunnitteleman ohjuspuolustusjärjestelmän takia, Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi vuonna 2007 asetuksen TAE-sopimuksen jäädyttämisestä.

Naton laajeneminen Itä-Eurooppaan on tehnyt Venäjän entistäkin haluttomammaksi noudattamaan sopimusta. Vuonna 2011 sopimuksen merkitys väheni olennaisesti, kun Nato-maat lopettivat tavanomaisia aseita koskevien tietojen vaihtamisen Venäjän kanssa.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset