EU:ssa vireillä rekisteröintiuudistus – romahtavatko autoverot?

Suomessa pelätään autoverokannan romahtamista ja mahdollista yritysten veroshoppailua halvemman autoveron maihin.

liikenne
Autoja marraskuisessa Helsingissä.
Yle

EU:n rekisteröintiuudistuksen myötä auto voitaisiin rekisteröidä missä tahansa jäsenvaltiossa ja sitä voisi käyttää vapaasti unionin alueella ilman uutta rekisteröintiä esimerkiksi Suomessa. Nyt ulkomailta tuotava auto pitää rekisteröidä Suomessa puolen vuoden käytön jälkeen ja maksaa siitä autovero.

Korkean autoveron maat Suomi, Irlanti, Malta ja Tanska ovat vastustaneet komission asetusluonnosta, koska siinä ei ole huomioitu vaikutuksia verotukseen. Viranomaisten pelkona on, että halvemman autoveron maat houkuttelisivat autonostajia jopa nykyistä enemmän.

Meidän pelkomme on, että se voisi tällä hetkellä mahdollistaa tällaista veroshoppailua.

Nelly Rontti

– Meidän pelkomme on, että se voisi tällä hetkellä mahdollistaa tällaista veroshoppailua, mutta toki komissiokaan ei ole sellaista varmasti halunnut, joten toivomme, että sitä ehdotusta tullaan nyt tarkentamaan, sanoo johtava asiantuntija Nelly Rontti Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Autoliitossa odotetaan, että uudistus vähentäisi rekisteröintibyrokratiaa eri maissa. Samalla liiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen tunnistaa houkutuksen veroshoppailuun.

– Suomessa on korkea autovero ja korkeat ajoneuvoverot. Tietysti houkutus siihen, että jos näitä veroja voi välttää, niin varmaan syntyisi. Toinen kysymys on se, että komissio esittää, että viranomaiset vaihtaisivat paremmin tietoja ajoneuvojen rekisteröinnistä, jolloin vältyttäisiin tällaisilta rekisteröintikatsastuksilta, Nieminen sanoo.

Vuokra- ja leasing-autot naapurimaan rekisteriin?

Uudistus on lähtenyt liikkeelle isojen autovuokraamo- ja leasingyhtiöiden tahdosta siirrellä kalustoaan vapaasti EU-maissa. Suomessa uudistus voisi mahdollistaa sen, että yritykset voisivat rekisteröidä autonsa esimerkiksi halvemman autoveron Virossa. Täkäläisessä leasing-yhtiössä ollaan asiassa kieli keskellä suuta.

– Kyllä me toimimme niiden verolainsäädäntöjen ja käytäntöjen mukaan, mitä lainsäätäjät ohjeistavat. Tämän komission ehdotuksen ensisijainen tarkoitus ei ole varmasti ollut mahdollistaa tämmöisiä verotuksellisia hyötyjä, jossa toiseen maahan rekisteröidyillä ajoneuvoilla voitaisiin ajaa toisessa maassa. Uskon, että tämä mahdollisuus suljetaan sieltä pois, sanoo Leaseplanin toimitusjohtaja Petteri Pihlas.

"Suomalainen auton vuokraaja hyötyy"

Suomen Autovuokraamojen Liiton puheenjohtaja Matti Holopainen katsoo, että vaikutuksia voi tulla, varsinkin kansainvälisten isojen toimijoiden kohdalla.

– Markkinavoimat ajavat siihen, että kalusto on siellä, missä sitä on edullisinta pitää, sanoo Europcarin vuokraamoyrittäjänä työskentelevä Holopainen.

Hänen mukaansa myös suomalaisilla vuokraamoilla voi olla edessä kalustoyhtiöiden perustaminen ulkomaille.

– Viime kädessä hyötyjä on suomalainen auton vuokraaja, Holopainen toteaa.

Uusi autoveromalli jo takataskussa

Tällä hetkellä asiassa odotetaan verovaikutuksia koskevia lisäarvioita EU-komissiolta. Jos uudistus menee läpi vastoin Suomen tahtoa, autoverolle on jo vaihtoehtoinen kantotapa valmiina.

– Silloin todennäköisesti menettely olisi sen tapainen, että tehtäisiin Suomessa kuitenkin käyttöönottoilmoitus, jolloin sitten verotustiedot otettaisiin ylös ja toimitettaisiin verotus ihan normaalisti, sanoo johtava asiantuntija Nelly Rontti Trafista.

Ovi vakuutus-, katsastus- ja korjaamokilpailulle raollaan

EU:n rekisteröintiuudistuksen vaikutukset voivat näkyä monessa mutkassa autoilijalle. Liikennevakuutuksista voi syntyä hintakilpailua eri maiden välillä. Samoin kotimaiselle katsastusbisnekselle ja autokorjaamoille voi muodostua hikinen kilpailutilanne esimerkiksi Viron kollegoiden kanssa.

Turvallisuuden kannalta riskinä on, että Suomen teille tulisi vakituisesti ajoneuvoja, joiden katsastusväli on suomalaista katsastusrumbaa harvempi, ja siten auton kunto voi olla huonompi. Myös liikennevahingoissa korvauskäytännöt vaihtelevat eri maissa.