Pienille lapsille määrätään antibiootteja aikaisempaa vähemmän

Lääkärit ja vanhemmatkin ovat ymmärtäneet antibioottien liikakäytön riskit. Myös rokotusohjelman täydennys on saattanut vähentää tarvetta antibioottihoitoihin.

terveys
2-vuotiaille määrätyt antibioottikuurit vuosina 2010-2013.
2-vuotiaille määrätyt antibioottikuurit vuosina 2010-2013. Lähteenä Kela.Yle Uutisgrafiikka

Yhä useammin lapsi lähtee pois lääkärin vastaanotolta ilman antibioottireseptiä. Varoitukset antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden leviämisestä on huomioitu sekä lääkäreiden että vanhempien keskuudessa.

Kelan tilastojen mukaan esimerkiksi 2-vuotiaille lapsille määrättiin viiime vuonna noin 10 prosenttia vähemmän antibioottikuureja kuin vuonna 2010.

Määrä on ollut lähivuodet laskussa. Kun neljä vuotta aikaisemmin noin 60 prosenttia kaikista suomalaisista 2-vuotiaista lapsista söi antibiootteja, viime vuonna enää noin puolet ikäryhmästä.

Lääkärit harkitsevat kuureja tarkkaan

Vastaava lastenlääkäri Erik Qvist lasten ja nuorten lääkärikeskus Pikkujätistä sanoo, että lääkekuureja harkitaan tarkkaan.

– Yleensä jos lääkäri on vähän epävarma, että onko tulehdus vai ei, niin sitten mielellään kyllä odotellaan, Qvist sanoo.

Tutkimusten mukaan turhat antibioottikuurit heikentävät niiden tehoa. Lisäksi antibioottien käyttö saattaa lisätä riskiä lasten ylipainoon sekä astma- ja allergiariskiä. Myös suolistosairaudet saattavat lisääntyä antibioottia paljon käyttävillä lapsilla.

Lääkäri tutkii nuoren pojan korvaa.
Lääkäri tutkii nuoren pojan korvaa.Yle

Vaikka antibiootit ovat usein hyvin tarpeellisia ja jopa pelastavat ihmisiä, antibioottien liiallinen syöminen lisää bakteereja, jotka ovat antibiooteille vastustuskykyisiä.

– Me lääkärit haluamme välttää vastustuskykyisten kantojen lisäämistä, sillä niin tapahtuu jos käyttää liikaa tai turhaan antibiootteja, Qvist kertoo.

Se on iso pelko, että tällainen vastustuskykyinen bakteerikanta pääsisi leviämään suomalaisessa sairaalayhteisössä tai hoitolaitoksessa

Jari Jalava

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jari Jalava kertoo, että jo nyt esimerkiksi Kreikan ja Italian sairaaloissa leviää bakteeri, joka on vastustuskykyinen lähes kaikille antibiooteille. Sen vuoksi onkin tärkeää, että turhia kuureja ei syödä Suomessakaan. Myös hygieniasta täytyy huolehtia, jotta ihmiset eivät sairastu.

– Se on tietysti iso pelko, että tällainen bakteerikanta pääsisi leviämään suomalaisessa sairaalayhteisössä tai hoitolaitoksessa, Jalava sanoo.

Pneumokokkirokote vähentänyt kuureja

Lapsille syötettyjen antibioottikuurien määrää on saattanut vähentää myös vuonna 2010 rokotusohjelmaan tullut pneumokokkirokote.

Yleensä jos lääkäri on vähän epävarma, että onko tulehdus vai ei, niin sitten mielellään kyllä odotellaan

Erik Qvist

– Pneumokokkihan on yleisin bakteeri, joka aiheuttaa tulehduksia. Voi olla, että se pneumokokkirokote on varmaan vähentänyt jossain määrin antibioottikuurien tarvetta, Qvist sanoo.

Kaikista suomalaisista noin joka kolmas syö vuosittain ainakin yhden antibioottikuurin. Osa kuureista on turhia, mutta yleensä antibiootti parantaa, pelastaa jopa henkiä ja ainakin tekee olon paremmaksi.

Kahden pienen pojan äiti, Silja Maatraiva, tietää tämän. Molemmille pojille on laitettu putket korviin, eikä lääkekuureiltakaan ole vältytty.

– Kun pienempi poikani ei vielä osaa sanoa, että mikä on kipeänä, niin mieluummin ehkä annan hänen syödä ne lääkkeet. Hänelle tulee sitten parempi olo ja kaikki pääsevät vähemmällä, niin hän, isoveli kuin vanhemmatkin, Maatraiva sanoo.